Русия ще тества "лека" версия на ваксината си

1
Замисълът е "Спутник лайт" да се изнася в страни, пламнали от коронавирус
Замисълът е "Спутник лайт" да се изнася в страни, пламнали от коронавирус

Замисълът е "Спутник лайт" да се изнася в страни, пламнали от коронавирус

Русия ще проведе клинични изпитания с еднодозова ваксина "Спутник лайт", на своята ваксина срещу коронавируса "Спутник V", която се поставя на два пъти, предаде Ройтерс.

Препаратът ще представлява "временна мярка" за държавите, в които се регистрират високи нива на заразяване. Редуцираната в една доза ваксина ще бъде тествана върху 150 души в Москва и Санкт Петербург, сочат данните от правителствен регистър за клинични тестове, предава БТА.

Според властите над един милион руснаци са били имунизирани с оригиналната ваксина "Спутник V", която се прилага в две дози. Тя е кръстена на името на спътник от съветската епоха, който даде начало на космическата надпревара и издава геополитическото значение за Москва на антивирусния ѝ препарат.

Ваксината с две дози ще бъде основната версия, която ще бъде използвана в Русия, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на руския суверенен здравен фонд, който отговаря за маркетинга на "Спутник V" в чужбина. "Еднодозовата версия ще бъде използвана за експорт и може да послужи като ефективно временно решение за страните, в които се наблюдава пик на коронавирусната инфекция", заяви Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който ще поеме разходите по тестовете на лайт версията на "Спутник". Няколко правителства в света разглеждат възможността да компенсират недостига на ваксини срещу Ковид-19 чрез забавяне на втората доза или чрез намаляване на техния обем.

Целта е да се увеличи максимално броят на хората, които имат частичен имунитет, като по този начин се намали броят на тежките случаи и натоварването на здравните системи.

Двете дози на "Спутник V" се прилагат, като се използват инактивирани вируси, познати като вектори. Някои руски производители намират втория вектор за по нестабилен при производството, което води до излишъци на първия компонент. Президентът Путин заяви неотдавна, че единичната доза ще предостави по-малко защита отколкото двойната, но все пак ще достигне 85 процента. Разработчиците от института "Гамалея" твърдят, че при използването на двете дози, нейната ефикасност достига 91 процента и защитата ѝ трае 3-4 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дойде време разделно!
Ботуши за жената или гуми за колата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари