Русия прегради пътя на ударната корабна група на НАТО в Арктика

54
Флотите на Русия и страните от НАТО започнаха нов етап за контрол на сферите на влияние в Арктика
Флотите на Русия и страните от НАТО започнаха нов етап за контрол на сферите на влияние в Арктика

Въпреки пандемията от коронавируса, флотите на Русия и страните от НАТО започнаха нов етап за контрол на сферите на влияние в Арктика.

Ударната група на съюза, състояща се от четири кораба на Съединените щати и британския флот, влезе в Баренцово море за първи път от няколко десетилетия. Според съобщения в медиите, това е направено „като част от операции, насочени към осигуряване на свобода на навигацията в Арктическия кръг“. В същото време силите и средствата на руския Северен флот наблюдават действията на неканени гости. А ракетният крайцер „Маршал Устинов“, който излезе в Баренцово море, се готви за бойни тренировъчни маневри, във връзка с които „зоната на стрелба ще бъде затворена за корабни и авиационни преминавания“, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция Фокус.

От изявлението на Шестия американски флот става ясно, че сега в Баренцово море американският разрушител „Кент“ се присъединява към американските разрушители „Доналд Кук“, „Портър“ и „Рузвелт“. Пентагонът уведоми руската страна за влизането на кораби в Баренцово море миналата седмица, "в опит да избегне недоразумение, да намали риска и да предотврати неволно ескалация". Въпреки това военните ударни сили на НАТО, действащи в Арктика в относителна близост до границите на Руската федерация, също принудиха руския флот да действа.

Според наличните данни, крайцерът "Маршал Устинов", който отплава към Баренцово море, "е предназначен да поразява ударни групи и големи кораби, да осигури бойната стабилност на групите за търсене на подводници, както и да изпълнява задачите за колективна противовъздушна отбрана на формирования и конвои в отдалечени райони на Световния океан." Именно на борда на този ракетен крайцер руският президент Владимир Путин наблюдава хода на съвместни учения с ракетни изстрели, включително крилати ракети "Калибър" и хиперзвукова аеробалистична ракета "Кинжал" на 9 януари 2020 г. в Черно море. Оттогава "Маршал Устинов" се премества отново в Северния флот и изпълнява отбранителни задачи в Арктика. И бойните стрелби, организирани на него, като се вземат предвид действията на ударната група на НАТО в Баренцово море, не са случайни.

Подобна тактика за действията на руския военноморски флот (ВМФ) не е нова. Бойните маневри на военновъздушните сили бяха организирани от силите на Южния военен окръг и корабите на Черноморския флот край Керченския пролив през лятото на 2019 г., когато корабите на НАТО и украинският флот започнаха да провеждат съвместни морски маневри „Морски бриз-2019“. Тогава американският генерал Бен Ходжес заяви пред медиите, че Русия блокира ученията на НАТО в Черно море. Според военните, когато "Алиансът обявява местоположението на маневрите, руските войски затварят подходите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари