Русия показа смъртоносната "Сосна"

0

Повече от половината от украинските самолети и хеликоптери в конфликта за независимост на ЛНР и ДНР в Донбас са открити и свалени от зенитно-ракетните комплекси модификации на "Стрела-10М" и "Гюрза", предава tvzvezda.ru, цитиран от Блиц.

Днес Конструкторското бюро в кооперация със Саратовския агрегатен завод е започнал изпитания на нов ЗРК на късо разстояние "Сосна", който превъзхожда по показатели предшественика си.

Ако опълченците бяха снабдени с този комплекс, то загубите на украинската авиация биха могли да бъдат съществено по-големи, коментират експертите. 

През втората половина на 2016 година ЗРК "Сосна" ще влезе на въоръжение в руската армия и ще стане достойно "украшение" на ПВО на ПВО: способностите му позволяват гарантирано да се чистят близките рубежи на отбраната от въздушно нападение.

Като цяло ЗРК "Сосна" има достатъчно високи перспективи във войската, в средата на текущата година ще завършат изпитанията и новият комплекс ще започне да влиза на въоръжение", казва началникът на ПВО генерал-лейтенант Александр Леонов. 

Комплексът гарантирано удря самолети, вертолети, крилати ракети и безпилотни самолети на височина от 20 сантиметра до 5 километра и на далечина до 10 километра, дори по време на движение.  

Ако става дума за самата ракета, тя е двустепенна, с комбинирана система за управление. Веднага след пуска управлението се осъществява с помощта на радиокомандна система, която извежда боеприпаса и ракетата вече "вижда" целта.

"Сосна-Р" е снабдена с оригинална бойна част, състояща се от два отсека с неконтактен взривател, който има кръгова диаграма. Това позволява да се избягват грешки.

Едно от практическите достойнства на ракетата е, че тя не се нуждае от допълнителни проверки или изпитания, което позволява да се използва веднага след доставката в склада. "Сосна" е унифицирана за работа и с корабния ракетно-артилерийски комплекс "Пальма".

Новият ЗРК "Сосна" има автоматичен режим на търсене и атака на целта. Комплексът може да работи и в автоматичен, и в полуавтоматичен режим. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари