Русия отхвърли като "скандална" присъдата по делото за сваления над Украйна "Боинг"

0
Присъдата - доживотен затвор е за трима бивши служители на руското разузнаване
Присъдата - доживотен затвор е за трима бивши служители на руското разузнаване Снимка: БТА / АР

Присъдата - доживотен затвор е за трима бивши служители на руското разузнаване

Русия отхвърли днес, по думите ѝ "скандалното" решение на нидерландски съд да осъди двама нейни граждани за свалянето на малайзийски "Боинг" и каза, че процесът не е бил безпристрастен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдиите признаха трима мъже за виновни в убийство за ролята им в свалянето през 2014 година на самолет, извършващ полет МН17 на Малайзийските авиолинии над Украйна, убивайки всичките 298 пътници и членове на екипажа, и ги осъдиха на доживотен затвор задочно. 

Тримата са бившите служители на руското разузнаване Игор Гиркин и Сергей Дубински, както и украинският сепаратистки лидер Леонид Харченко.

Нидерландският съд постанови също, че Русия е имала цялостен контрол върху силите на украинските сепаратисти по времето, когато е бил свален самолетът.

Руското външно министерство каза, че съдът е бил подложен на безпрецедентен натиск от страна на нидерландски политици, прокурори и медии, за да наложи политически мотивирана присъда.

"Процесът в Нидерландия има всички шансове да се превърне в един от най-скандалните в историята на съдебната практика" посочи в изявление министерството. Русия нееднократно отрече да е замесена в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време.

Освен това руски политик каза, че Москва няма да екстрадира Гиркин и Дубински.

Андрей Клишас, който е член на горната камара на руския парламент каза, че решението на съда няма да повлече след себе си никакви правни последствия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари