Русия намали доставките на природен газ за Германия

0
Германия е най-големият купувач на руски газ, който представлява около 35% от доставките за страната
Германия е най-големият купувач на руски газ, който представлява около 35% от доставките за страната Снимка: Getty images

Поделението на "Газпром" в Германия вече не получава всички договорени количества

Русия намали доставките на природен газ за Германия в отговор на санкциите, наложени от Европа заради войната в Украйна, което накара федералният вицеканцлер да обвини Москва, че използва износа на енергия като "оръжие", съобщи Bloomberg.

Според германския министър на икономиката Роберт Хабек, който е и вицеканцлер в управляващата коалиция в Берлин, поделението на "Газпром", което беше иззето от Германия, вече не получава всички договорени количества. Той омаловажи въздействието, като заяви, че най-голямата европейска икономика получава газ от алтернативни източници и може да се справи с прекъсването.

Решението на Русия да наложи санкции на Gazprom Germania GmbH показва, че "конфронтацията по отношение на енергетиката е оръжие", заяви днес Хабек в реч пред долната камара на парламента. "Енергията може да бъде използвана мощно в икономическия конфликт."

Намаляването на доставките за блока е последната ескалация в противопоставянето на Европа с Русия по енергийните въпроси. Цените на природния газ в региона скочиха заради ответните мерки на Германия и прекъсването на ключов транзитен маршрут през Украйна. Русия вече прекрати доставките за Полша и България на фона на спор за условията на плащане.

Германия е най-големият купувач на руски газ, който представлява около 35% от доставките за страната, което е по-малко от половината преди нахлуването в Украйна в края на февруари.

Горивото е важна част от енергийния микс на най-голямата европейска икономика. Около 15% от електроенергията в Германия се произвежда от газ - в сравнение с по-малко от 9% през 2000 г., тъй като страната се отказва от ядрената енергия и въглищата. Горивото е от решаващо значение и за отоплението на домовете и промишлените процеси в химическия и фармацевтичния сектор.

Москва забрани сделки с „Газпром Германия“ и различните ѝ филиали, които сега са под контрола на германския енергиен регулатор. Сред тях са доставчикът на енергия Wingas, базираното в Лондон търговско подразделение на „Газпром“ и EuRoPol Gaz, собственик на полската част от газопровода „Ямал-Европа“, свързващ Русия и Германия.

Ситуацията е такава, че газовият пазар може да компенсира загубата на газ от Русия, заяви Хабек.

Миналия месец Германия временно пое контрол върху „Газпром Германия“, за да си осигури доставки. Повечето компании в групата са подложени на натиск, след като клиенти и бизнес партньори отказаха да правят бизнес с тях заради нашествието на Русия в Украйна. Това увеличи вероятността собственици на ключова европейска енергийна инфраструктура да не оцелеят.

Следим внимателно ситуацията“, каза Хабек пред депутатите. „Подготвихме се за това положение, аз и федералната газопреносна агенция ще ви информираме до края на деня“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари