Съседите остават без руски газ от 1 ноември

0
"Какво ще правим с електричеството, петрола? От 1 ноември няма да има руски петрол за нас, ще бъдем под санкции“, каза Вучич в обръщение към гражданите
"Какво ще правим с електричеството, петрола? От 1 ноември няма да има руски петрол за нас, ще бъдем под санкции“, каза Вучич в обръщение към гражданите Снимка: ЕПА / БГНЕС

Причината са европейските санкции наложени на Русия

Сръбският президент Александър Вучич напомни на гражданите, че от 1 ноември поради санкции Сърбия няма да може да получава петрол от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море, а след това по петролопровод през Хърватия, предава  Факти.бг

В края на юни Вучич посочи, че петролът може да влезе в републиката само през Адриатическия петролопровод JANAF от пристанището Омишал в Хърватия до петролната рафинерия в Панчево на петролната индустрия на Сърбия (NIS), която е 56,15% собственост на „Газпром Нефт“ и „Газпром“.

"Какво ще правим с електричеството, петрола? От 1 ноември няма да има руски петрол за нас, ще бъдем под санкции“, каза Вучич в обръщение към гражданите.

Сръбският президент каза, че алтернативните суровини - петролът от иракския Киркук - струват с 31 USD за барел повече от руския петрол, което ще доведе до загуби на бюджета от 600 млн. USD годишно. В средата на юли президентът на Сърбия предположи, че "ако е необходимо, е възможно да се договори с руснаците за срока на санкциите за прехвърляне на NIS на държавата и връщането му обратно, когато санкциите приключат".

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов и сръбският министър на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович проведоха среща в SPIEF, за да обсъдят как да се премахнат последиците от предстоящото ембарго върху доставките на руски петрол за Сърбия.

Пристанището Омишал се намира в северната част на остров Крък в Адриатическо море, има терминал за приемане на танкери с нефт и нефтопродукти. Държавният оператор на нефтопровода JANAF в Хърватия обяви на 22 април, че ще продължи да доставя суровини на NIS, след като беше изтеглен от пакета санкции на ЕС. През януари NIS подписа нов годишен договор с JANAF за доставка на 3,2 милиона тона суров петрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Аз
    Госпожо Звездомира Николова, газ, петрол или няма значение? По важна е информацията!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари