Русенци: Трябваше да изпратим дядо Неофит с „Реквием“

6
Изпусна ли Русе шанса си да му отдаде почит по най-достойния начин?
Изпусна ли Русе шанса си да му отдаде почит по най-достойния начин?

Отмяната на откриването на „Мартенски музикални дни“ с Вердиевия „Реквием“ предизвика бурни реакции

Русе потъна в скръб след кончината на патриарх Неофит, но мнозина се питат: изпусна ли Русе шанса си да му отдаде почит по най-достойния начин?

Какво ли би почувствал Дядо Неофит?

Представете си: Доходното здание е изпълнено с публика, очакваща Реквиема. Музиката отеква в залата, а светлините са приглушени в знак на почит. Вълнение и скръб се смесват, превръщайки концерта в незабравимо преживяване.

Защо концертът не се състоя?

Официалната причина е националният траур. Но мнозина се питат: не е ли Реквиемът най-достойният начин за траур?

Не е ли музиката най-силният език на душата?

Не е ли това сбогуването, което Дядо Неофит заслужава?

Въпросите остават без отговор, но едно е сигурно: Русе ще помни своя патриарх.

Светла му памет!

Някои русенци, сред които и журналистката Нели Пигулева, смятат, че концертът е щял да се превърне в най-искреното сбогуване с духовния водач.

„А Русе можеше да изпрати СВОЯ патриарх именно с разтърсващия Вердиев Реквием!

Сигурна съм, че никой не си е мислел, подготвяйки програмата на тазгодишните Мартенски музикални дни, че първата фестивална вечер ще съвпадне злощастно с кончината на този изключителен човек – патриарх Неофит. Но съдбата явно сама посочва с пръст кое кога да се случи.

Но съм сигурна и че ако управата на града и на фестивала бяха обявили, че Фестивалният оркестър ще изпълни Реквиема с посвещение на Негово Светейшество, това щеше да бъде най-съкровеното сбогуване на Русе с човека, чиято светлина радваше хората на този град години наред.

Впрочем, той беше не само духовник, но и истински ценител на класическата музика – обичаше да ходи на концерти и го правеше винаги, когато имаше възможност.

И в деня на националния траур Русе можеше да покаже своята скръб така, както приляга на град с фина душевност, каквато често обичаме да си приписваме.

Не говоря за хората, които се редихме часове наред на дълги опашки, за да си купим билети за първата вечер на Мартенски музикални дни.

Не говоря и за музикантите от Фестивалния оркестър, които пропътуваха хиляди километри, за да се върнат в града на своето начало.

Но може би Вердиевият Реквием и вълнението в залата на Доходното щяха да бъдат най-достойното сбогуване с Дядо Неофит на града, който той толкова много обичаше и ценеше. И може би в залата му щеше да се долавя онази негова светла и синя тиха усмивка, която мнозина познаваха…“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    14
    До седми
    само олигофрен може да напише, че концертите на Андре Рийо са така, както ги наричаш ти. Ама явно ти си зает да слушаш чалгата, сигурно имаш някъде по твоето тяло татуиран Левски или Ботев, а през потника ти избиват космите от тялото ти. Голям и истински мъж си, защото можеш да биеш жена си, а и вече си успял в живота, защото от село си дошъл в града, даже си имаш собствена панелка. Другото което те кефи освен турбо поп чалгата е като чуеш "ГОВОРИТЬ МОСКВА", тогава даже прав ставаш. Но запомни, че с написаното от теб само предизвикваш съжаление и присмех, защото си разкрил колко си прост
  • 2
    13
    До втория
    АКО БЕШЕ СЛУШАЛ ВЪПРОСНОТО ПРОИЗВЕДЕНИЕ,ЩЕШЕ ДА ЗНАЕШ,ЧЕ НЕ Е ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ.И НЕ Е КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКОВНА МУЗИКА.АМАН ОТ ОЛИГОФРЕНИ С МНЕНИЕ
  • 2
    12
    Дани
    Абсолютно подкрепям журналистката Нели Пигулева, че това щеше да е най достойното сбогуване с един достоен живот!! Какво по красиво изпращане _сигурна съм че този скромен човек макар и Патриарх щеше да доволен с тази музика отколкото тишината!!! Ще споделя нещо в контекста на темата!! Миналата събота стоях смълчана на гроба на баща си!!!В един момент чух музика!!!Изненах се __беше силна духова музика!!!! Обърнах се и видях голямо траурно шествие ___беше някак едновременно тържествено и тъжно!!!Побиха ме тръпки и сълзите ми потекоха!!! Помислих си ___ами ромите и в това са по добри от нас!!!Спазват традициите си и обичаите!!!Е можеше Русе да изпрати Патриарх Неофит с Реквием на Верди!!!
  • 4
    11
    Аля
    Напълно съм съгласна с Нели Пигулева.Да,пълен салон,тишина и смире ние,без аплодисменти ,портрета на Патриарха и по едно цвете в памет!! Това е наистина подобаващо и интелигентно почитане !! Вместо това в катедралния храм не е отредено място за този тъжен ден- няма снимка и място за цветята и свещичките
  • 4
    10
    до мераклиите
    Реявием на Верди е музикално произведение характерно за една западна (католическа) култура, която ние няма да стигнем скоро. В никакъв случай това произведение не е подходящо за изпращане на православен патриарх. Но няма проблем, на който му се слуша може да си го пусне вкъщи. В Интернет има всичко, пък и големите фенове сигурно го имат я на винил, я оптика. А и траурът не е задължителен, просто някои решават да го спазят. Други може и да се повеселят с приятели в кръчмата. Всеки сам си решава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари