Русе скърби за патриарх Неофит!

6
Дядо Неофит беше светец, цяла България го обичаше
Дядо Неофит беше светец, цяла България го обичаше Видео: Русе Медиа

Дядо Неофит беше светец, цяла България го обичаше

Русе скърби за кончината на патриарх Неофит. Преди да оглави Българската православна църква, той беше Русенски митрополит в продължение на 18 години и бе един от най-обичаните Божи служители в историята на Русенската епархия.

Камбанен звън посрещна рано сутринта първите миряни, които дойдоха в катедралния храм „Света Троица“, за да запалят свещ за покойния Български патриарх. За хората от Русе загубата е огромна.

За мен той е светец – благ и мил човек. Само като погледнете в очите му, и ще разберете. За съжаление го загубихме. Лека му пръст!“, казва развълнувана русенка, предаде Русе Медиа.

Разкошен патриарх беше, беше може би един от най-добрите, които сме имали. Цяла България мисля, че го обичаше много, защото през годините се доказа като обединител на нацията“, споделя Веселин Веселинов.

Такъв човек няма да има като него – ерудиран, човек, който помагаше много на християните. Бог да го прости, много рано си отиде, можеше още да живее. Човек, който беше човек с главна буква, което умееше да слави Бога, да върви по Божия път“, казват други русенци.

Йордан Александров, дългогодишен секретар на Русенска митрополия, е работил с дядо Неофит 14 години. „Такава скромност, такова отношение, такава деликатност. Дядо Господ му дал всичко – той писател, и композитор, и певец. Никой не може да изпее като него примерно на Васил Левски „Достойно ест““, спомня си той. Иподякон Добрин се вълнува също, защото е подстриган през 2002 г. именно от Неофит, все още Русенски митрополит. „Изключително мил, сърдечен, много внимателен човек. Целият негов живот, цялото негово служение е било една изключителна случка."

Като глава на православната църква патриарх Неофит отново гостува няколко пъти в Русе и региона. Той откри възстановения храм „Всех Святих“ и донесе частица от мощите на Света Марина в едноименния манастир в Каран Върбовка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари