Русенци търсят мартеници от вълна

2
Цените на мартениците варират между 1 и 5 лева
Цените на мартениците варират между 1 и 5 лева Снимка: БТА

Мартенски базар заработи в центъра на Русе

В 30 павилиона се предлагат мартеници, като четири от къщичките са предоставени на сдружения за осъществяване на различни благотворителни кампании. Това каза заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Русе Златомира Стефанова, цитирана от БТА.

От базара желаещите могат да си закупят най-различни видове мартеници. Един от търговците е Анелия Минчева. Тя изработва мартеници от четири-пет години. Казва, че има собствен стил и прави това, което я вдъхновява.

"Любов ми е вълната. Тя стои много плътно и от нея се изработват хубави мартеници. Тази година съм смесвала вълната с друга прежда за още повече разкош. Трудоемко е и изисква изключително много време. От октомври миналата година съм започнала и пак не ми стига времето. Всяка мартеница ми дава вдъхновение за направата на следваща", разказа Анелия Минчева.

Сред търговците на базара е и Миленка Анчева. Тя изработва мартеници от пет години.

"Майка съм на дете с увреждане на 28 години и съм личен асистент. По цял ден съм вкъщи. Производството на мартеници започнах, за да оцелявам психически покрай грижите за детето", обясни Анчева. По думите ѝ най-много се търсят класическите мартеници - с фигурите на Пижо и Пенда.

"Клиентите търсят мартеници от вълна. Хората започват вече да ценят ръчната изработка и българското. Плета с български прежди, закупени от наши производители", обясни Анчева.

Цените на мартениците варират между 1 и 5 лева, а големите се продават за над 10 лева. Базарът ще работи в Русе до 5 март тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    овчар китаец
    Мартеница от опашката на тънкорунна млада овчица си е класика. Обаче са дефицитни тези симпатични животинки в България. Братята китайци ще изпредат нишки от вълната на овчици и ще пуснат на русенския пазар така желаните мартенички.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари