Русенци се включиха активно в обсъждането на Програмата за управление на отпадъците

0
На срещата беше повдигнат въпросът за изграждането на мобилни пунктове за разделно събиране на отпадъци от домакинствата
На срещата беше повдигнат въпросът за изграждането на мобилни пунктове за разделно събиране на отпадъци от домакинствата Снимка: Община Русе

Русенци се включиха активно в общественото обсъждане на проекта на „Програма за управление на отпадъците на Община Русе за периода 2021-2028 г.“.

Обсъждането се проведе в зала „Свети Георги“ на Община Русе и в него взеха участие зам.-кметът Димитър Недев, проф. Любомир Владимиров – директор на дирекция „Екология и транспорт“, началникът на отдел „Екология“ Радостина Вуцова, представители на фирмата-изпълнител на разработването на Програмата, екоактивисти, общественици и граждани.

Представен беше анализ и оценка на съществуващото състояние на управлението на отпадъците, както и очакваните резултати от прилагането на Програмата. Бяха начертани три важни цели - намаляване на вредното въздействие на отпадъците чрез предотвратяване образуването им и насърчаване на повторното им използване, увеличаване на количествата на рециклираните и оползотворени отпадъци, както и намаляване на количествата и на риска от депонираните битови отпадъци.

Бяха обсъдени и механизми за включване на обществеността при вземане на решения, свързани с управление на отпадъците – публични обсъждания, информация чрез медии и интернет. Присъстващите коментираха и възможностите за повишаване на институционалния и гражданския контрол за предотвратяване на нерегламентираните сметища, както и внедряването на нови ефективни технологии, позволяващи рециклиране и оползотворяване на различни видове отпадъци. Беше отчетена и възможността за контрол чрез видеонаблюдение на критични точки на територията на града.

На срещата беше повдигнат и въпросът за изграждането на мобилни пунктове за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, като Община Русе предвижда да края на настоящата година те да бъдат доставени и въведени поетапно в експлоатация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари