Русенци отбелязаха Деня на Независимостта

0
Тържественото честване на Независмостта на България завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата
Тържественото честване на Независмостта на България завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата Видео: Кис 13

С построяване на почетния караул пред Паметника на Свободата в Русе започна тържественото честване на 108-та годишнина от обявяване на Независимостта на България.

Това става на 22 септември 1908 в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново със специален манифест, a княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите".

В словото си областният управител Стефко Бурджиев каза, че това е върховна проява на българската държавност, която успява да се възстанови само за 30 години след освобождението през 1878 година, излъчи Кис 13. 

Идеята за Независимост се заражда веднага след Съединението сред русенските запасни офицери. В нощта срещу 22 септември 1908 министър-председателят на България Александър Малинов посреща българския княз Фердинанд Първи на яхтата „Хан Крум“ край Русе.

В чест на празника бе отслужен благодарствен молебен. Слово произнесе Негово високопреосвещенство русенски митрополит Наум.

Тържественото честване на Независмостта на България завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата. 

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари