Русенци, очаквайте слънчевото затъмнение в 10:47 часа

0
В Русе слънчевото затъмнение ще започне в 10:47 часа и ще завърши в 13:03, като максималната му фаза ще е в 11:54 ч
В Русе слънчевото затъмнение ще започне в 10:47 часа и ще завърши в 13:03, като максималната му фаза ще е в 11:54 ч

Днес ще се състои първото за годината пълно слънчево затъмнение. За съжаление у нас ще видим Луната да покрива Слънцето само частично. Астрономическото явление ще започне в България днес, в 10:42.

В Русе слънчевото затъмнение ще започне в 10:47 часа и ще завърши в 13:03, като максималната му фаза ще е в 11:54 ч.

Най-доброто място за наблюдение ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам, ще е 2 мин и 46.9 сек, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 ч и 10 минути.

Слънчевото затъмнение от 20 март 2015 ще бъде пълно само за северната част на Атлантика (Фарьорските острови и Шпицберген) и в Арктика (ивицата, очертана със синьо на схемата долу). Наблюдателите в Лондон ще виждат слънчевия диск покрит от Луната над 84 %, а в Шотландия  - 94 % от площта му. Частични фази на затъмнението ще се виждат в Гренландия, Европа, Северна Африка и Западна Азия.

Слънчево затъмнение настъпва, когато Луната преминава между Земята и Слънцето, като по този начин напълно или частично закрива слънчвия диск за наблюдателите от Земята. Пълно слънчево затъмнение настъпва, когато видимият диаметър на Луната е по-голям, отколкото този на Слънцето и блокира напълно пряката слънчева светлина, превръщайки деня в нощ. Областите, в които се вижда пълното слънчево затъмнение са тясна ивица върху земната повърхност, а частичното слънчево затъмнение е видимо в огромни околни територии, широки хиляди километри.

В София астрономическото явление ще започне в 10:41:51 като максималната му фаза ще настъпи в 11:49:05. Слънчевият диск ще е покрит около 53% от Луната. Краят ще настъпи в 12:58:07. В България ще настъпи първо в югозападните части, а най-късно - в североизточните.

Затъмнението ще бъде на височина 46о над хоризонта, посока югоизток-юг. В София ще продължи 2 часа, 16 минути и 16 секунди, а светлината ще отслабне на 43%.

Наблюдението над Слънцето с невъоръжено око е опасно и всички телескопи, лупи и т.н. трябва да имат защитни филтри, предупредиха учените.

Следващото затъмнение за 2015 година ще бъде на 13 септември и ще може да бъде наблюдавано от южните части на Африка до Антарктида.

На 12 август 2026 година ще бъде следващото пълно слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от Европа.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари