Лунно затъмнение ще наблюдаваме тази вечер

0
То ще е видимо в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа
То ще е видимо в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа

То ще е видимо в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа

Лунно затъмнение, макар и само частично, ще могат на наблюдават любителите астрономи тази вечер. То ще е видимо в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа, предава bTV.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, което се случва тогава, когато Земята е между Слънцето и Луната, а сянката ѝ пада върху Луната. В резултат на това тя временно се премества в сянката на Земята, създавайки впечатление за затъмнение.

Лунните затъмнения са сравнително често срещани и се виждат от много региони на Земята. Те са два вида - пълни и частични. По време на пълно лунно затъмнение Луната е изцяло в сянката на Земята и придобива червеникав или меден оттенък поради разсейването на слънчевата светлина в земната атмосфера.

През октомври 2023 г. ни очакват две затъмнения – слънчево и лунно.

Те обикновено идват по двойки и периодът между тях се нарича коридор на затъмнението. Лунното затъмнение винаги се случва по време на Пълнолуние и през 2023 г. може да се наблюдава на 28 октомври в знака Телец.

То ще бъде видимо във всички региони, където по това време ще бъде нощно време. Това включва Европа, Азия, Австралия, Африка, Северна Америка и Северна и Източна Южна Америка, както и Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и Арктика и Антарктика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Хахах
    Заглавиетооооо ... лунното наблюдение е много рядко явление !!
  • 10
    1
    русенец
    Обожавам да наблюдавам лунни наблюдения, както и да чета с разбиране статиите в Дунав мост. Да сте живи и здрави, другари!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари