Русенци, обяснете на децата си кои са будителите!

2
Децата бъркат "будители" с "родители", "учители" и други думи, които завършват на "ли"!
Децата бъркат "будители" с "родители", "учители" и други думи, които завършват на "ли"!

Русенци, обяснете на децата си кои са будителите!

За съжаление повечето от подрастващите не знаят даже значението на тази дума. Бъркат я с "родители", "учители" и други думи, които завършват на "ли"!

Вълнуват се от Хелоуин, в което няма нищо лошо, но е срамно да нямат елементарни познания за народните будители на България.

Независимо от факта, че денят на будителите се отбелязва вече повече от 20 години, мнозина българи от всички възрасти продължават да не са в състояние да посочат дори няколко имена на български будители.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение. Това са онези хора на духа, словото и действието, които през вековете са запазили духовните ценности на нацията и нейния морал.

Ето част от тях: Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година обаче празникът е забранен.

Честването му се възобновява със Закон през 28 октомври 1992 година. Тогава той е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари