Русенският университет представи свой проект в БАН

1
Екипът на Русенския университет демонстрира автономна хибридна възобновяема захранваща система с нисковъглеродни емисии
Екипът на Русенския университет демонстрира автономна хибридна възобновяема захранваща система с нисковъглеродни емисии Снимка: Русенски университет "Ангел Кънчев"

Екипът на Русенския университет демонстрира автономна хибридна възобновяема захранваща система с нисковъглеродни емисии

В БАН се проведе информационна среща за отчитане на резултатите от научните изследвания по Национална програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС). В компонент две по програмата за електрическа мобилност учени от Русенския университет успешно разработват проект на демонстрационен тролейбус с хибриден удължител на пробега батерия-горивна клетка и автономна хибридна възобновяема захранваща система с нисковъглеродни емисии, която включва батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия.

Екипът на Русенския университет e: проф. д-р Велизара Пенчева; проф. д-р Пламен Даскалов; доц. д-р Асен Асенов; доц. д-р Иван Белоев, доц. д-р Димитър Грозев и доц. д-р Цветелина Георгиева.

Община Русе е асоцииран партньор на програмата. На информационния ден присъства заместник-кметът на общината - инж. Димитър Недев.

Програмата е одобрена от Министерския съвет и се финансира от Министерство на образованието и науката. Тя акцентира върху ключов момент в актуализираната Европейска стратегия – ускорено разработване и комерсиализиране на технологиите за съхранение и регенериране на енергия от ВЕИ и улавяне и оползотворяване на въглеродния диоксид. Водеща научна организация е БАН.

Основната цел на програмата е подкрепа на научноизследователски и научно-приложни и демонстрационни дейности за развитие и въвеждане на нови технологии, свързани с възобновяемата енергия и декарбонизиране на икономиката. За изпълнението ѝ е създаден консорциум от 16 организации – както институти на БАН, така и висши училища. Основният научен колектив, който изпълнява дейности по програмата, обхваща ядро от 200 учени от партньорските организации, подбрани въз основа на тяхната компетентност, а отделни дейности ще се изпълняват и от други учени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    проф. Иванов
    Този Селскостопански бардак още ли не е хлопнал кепенцата!?
  • 2
    4
    Чудо
    Ванката на тати Ристю убавеца дуцент в екипчето от подложки и лизачи на азиатскию капацитет. Ами то велики дела вършат само дето резултатът е никакъв, но много се шуми.
  • 1
    3
    До 1
    А бе, бунак смотан, когато ВИММЕСС не беше ВИМЕС, баща ти е копал с мотиката на къра.
  • 5
    2
    A, беее..........
    Професор до професора, доцент до доцента, мила, моя майнольо.
  • 5
    1
    Следващият път
    Трактор, който се задвижва с педали и е без въглеродни емисии. Подготвя се от екип начело с Трак То Рис Тю, азиатски технически феномен, възпитаник на ВИМЕС.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари