Професор Велизара Пенчева се вдъхновила от професор Герджиков

0
Нямало разнобой в Русенския университет заради различните политически възгледи на Велизара Пенчева и Христо Белоев
Нямало разнобой в Русенския университет заради различните политически възгледи на Велизара Пенчева и Христо Белоев

Проф. д-р Велизара Пенчева влезе в Инициативния комитет за издигане кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент

Председателят на Общото събрание на Русенския университет "А. Кънчев" беше вчера в НДК, където присъства на официалното представяне на проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент на България.

Проф. Пенчева, която за кратко бе и ректор на Русенския университет, дава своята подкрепа за именития си колега наред с ректорите на още 9 висши учебни заведения в страната.

Специално за БРЯГНЮЗ проф. д-р Велизара Пенчева обясни мотивите си за включването си в Инициативния комитет и надеждите си, свързани с предстоящите президентски избори. Тя сподели, че познава отдавна ректора на Софийския университет.

Проф. Герджиков е диалогичен човек, което означава, че може да обединява – каза проф. Пенчева. - А сега точно това ни трябва. Разединението на нацията на никого не е необходимо. Второ, той е учен, който е минал през всички йерархии и умее да управлява. Трето, един от мотивите ми да го предпочета като кандидат е академичната ни солидарност. Освен това, като учен той познава добре старата история, а бъдеще се гради, когато познаваш добре онова, което е минало. Затова мисля, че би бил добър избор за страната ни“.

Относно избора на кандидат за вицепрезидент проф. Пенчева сподели следното: „Изборът е прекрасен. За първи път виждам полковник Митева и съм силно впечатлена от нея. Тя е майка на три деца. Работила е за добротворчески каузи. Дисциплинаран човек е, защото е била спортист“, обясни председателката на Общото събрание на университета.

Оказва се обаче, че двамата първи в Русенския университет подкрепят противоположни кандидатури - ректорът проф. Белоев е член на Инициативния комитет, който издигна Румен Радев, а проф. Пенчева пък подкрепя проф. Анастас Герджиков. „Това не означава, че във висшето училище има разнобой - категорична е проф. Пенчева. - Просто има защита на виждания. Ние винаги сме работили с проф. Белоев добре и ще продължаваме да работим. Всеки има право на собствено мнение. И може би точно това доказва, че в академичните среди всеки е свободен да изрази мнението си. Това, че подкрепяме различни кандидати, в никакъв случай няма да се отрази на общата ни работа и няма как между нас да се появи противоборство“, увери проф. Велизара Пенчева.

Тя заяви още, че след срещата си вчера с Инициативния комитет се чувства „вдъхновена, че всички бихме могли да работим заедно за една по-добра и обединена държава”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари