Русенският университет изгражда нов болид

0
Отборът на русенския университет ще изгради нов болид за следващия еко маратон!
Отборът на русенския университет ще изгради нов болид за следващия еко маратон! Снимка: uni-ruse.bg

Отборът на Русенския университет е показал максималните възможности на болида си по време на състоялото се преди дни състезание "Shell Eco-marathon" в Лондон. Това е заявил ръководителят на русенския тим доц. Симеон Илиев, съобщиха от висшето училище.

В Лондон русенският тим се класира на 11-то място, като болидът измина общо 409,5 км с един киловатчас енергия.
Илиев обяснява, че вече се прави концепция за изцяло нов болид, като целта ще бъде той да бъде още по-лек. Купето ще бъде изработено от нови материали, но те ще бъдат и по-скъпи от досегашните. В началото на новата академична учебна година ще започне и привличането на нови членове на отбора, за да поемат те щафетата за следващи още по-добри представяния.

Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева е заявила, че сериозната работа на отбора е довела и до изключителния резултат. В дебюта си през 2014 г. русенските студенти успяха да изминат 168,27 км с един киловатчас, а през миналата година- 213 километра.

Според Илиев неочаквано стръмният наклон на пистата в Лондон е бил най-голямото предизвикателство в състезанието. Голяма част от отборите-фаворити не са успели да се справят, но русенските инженери изключително бързо преконфигурирали контролера след първата обиколка и колата продължила в състезанието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари