Русенският университет е домакин на първото в България младежко експо!

0
Иновативното младежко експо се открива на 13 май, петък, пред Корпус 2 на университета
Иновативното младежко експо се открива на 13 май, петък, пред Корпус 2 на университета

Екипи от петте български университета, участвали в международното проучване HEInnovate, ще се представят в първото издание на Иновативното младежко експо.

Инициативата е на Академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет с подкрепата на Националното представителство на студентските съвети в България и Министерството на образованието и науката.

Иновативното младежко експо се открива на 13 май, петък, пред Корпус 2 на университета.

Техническият университет-София, Минногеоложкият университет, Лесотехническият университет, Икономическият университет-Варна и Русенският университет ще представят проекти на своите студенти, свързани с предприемачеството.

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики институционалните въпроси и Министър на образованието и науката, Меглена Кунева ще открие Експото, а по-късно ще бъде модератор на форума „Предизвикателства пред младежката предприемчивост“.

В дискусията ще участва и заместник-министърът на икономиката, Даниела Везиева. В късния следобед министърът на регионалното развитие и благоустройство, Лиляна Павлова ще разгледа щандовете на участниците. Експото е подкрепено също и от петимата ректори на висшите училища, участващи в него.

22 участници – университети, училища, клубове и центрове са заявили участие до момента. Щандове с техните произведения ще бъдат разположени в Корпус 2 на Русенския университет. Публиката ще види болидите, с които Русенският университет и Техническият университет в София участват в състезанието Shell eco-marathon, дронове и роботи, създадени в университетските лаборатории.

Всички факултети и филиали на Русенския университет ще представят свои разработки – от борса за добри педагогически практики, JUMP project клуб на студенти и докторанти от Бизнесфакултета, през научноизследователски лаборатории по електроника и автономни, роботизирани и вградени системи, до творбите на членовете на клуб „Палитра“ и рисунките с микроорганизми от клуб „Microbio Art“.

Ученици от професионалните гимназии по промишлени технологии, по облекло, по дървообработване и вътрешна архитектура и по електротехника, заедно с техни връстници от Математическата гимназия също ще участват в Младежкото експо със свои щандове.

През 2014 година съвместна инициатива на Европейската комисия, Генерална дирекция Образование и култура и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с нейната Програмата за развитие на икономиката и заетостта, в сътрудничество с Министерството на образованието и науката направи проучването „Насърчаване на предприемаческия университет в Европа: проект HEInnovate - национален преглед: България”.

Констатациите в доклада за Русенския университет тогава гласяха, че предприемачеството е значима част от университетската стратегия и висшето училище е движеща сила за развитие на предприемачеството в по-широката регионална, социална и обществена среда. Затова логично е форум като Иновативно младежко експо да се проведе именно в Русе.

В края на месец май ректорът на Русенския университет, проф. Велизара Пенчева, ще представи добрите практики в областта на предприемачеството във висшите училища в България на международен форум в Брюксел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари