Представиха система за „интелигентна“ ферма на Иновативното експо в Русе

0
Системата бе представена по време на Иновативното младежко експо
Системата бе представена по време на Иновативното младежко експо

Системата бе представена по време на Иновативното младежко експо

Система за „интелигентна“ ферма разработват в Русенския университет. Тя бе представена по време на Иновативното младежко експо от екип на катедра „Електроника“ към факултет „Електротехника, електроника и автоматика“.

„Това са устройства, една система, чиято идея е модулите да са интегрирани и монтирани в животновъдна ферма, като се измерват температура, относителна влажност и въглероден двуокис. Има сензор за измерване концентрацията на амоняк в атмосферата, тъй като това оказва най-лошо влияние върху благосъстоянието на животните. Той е калибриран сензор. Имаме сензор за осветеност и тъй като все още не знаем къде ще бъде позиционирана самата система, идеята е да има два типа връзка – единият да ползваме wi-fi изградена мрежа, по която да се предават въпросните данни. Имаме дисплей, на който се виждат измерваните параметри. Другият вариант е използването на джипиес антена, като предаваме и записваме данните. Може да се види информацията и на база на тези данни да се изгради една система на управление, с която да се подобрят параметрите в животновъдната ферма“, обясни гл. ас. д-р Снежинка Захариева, която заедно с д-р инж. Йордан Стоев са автори на системата, цитирана от Русе Медиа.

Представени бяха и други разработки – сензори за оценката на микроклимата в работни помещения, офиси, учебни сгради. Това е свързано с новата директива, която влиза от 2025 г. и задължава да бъдат изградени такива устройства и да се извършва следене на параметрите в подобни помещения. Измерват се озон, фини прахови частици, като системата е свързана с wi-fi и има изградена уеб базирана платформа. Разработен е също универсален блок с който да се осигурява както постоянно токово захранване, така и променливо токово с различни стойности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Бай Иван
    Лозето не иска молитва а мотика.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари