Русенски пенсионери се топлят в Мола

5
Хората търсят спасение в лютата зима
Хората търсят спасение в лютата зима Видео: БНТ 2

С 10 на сто по-високи спрямо миналогодишните, са средните сметки за ток в Североизточна България.

Затова хората в малките населени места в русенско търсят спасение в лютата зима в пенсионерските клубове, за да спестят от отопление. В града предпочитат да се стоплят в големите търговски центрове, предава БНТ 2.

За пенсионерите в русенското село Тръстеник сметките за ток през зимните месеци са шокови - с около 45 лева по-високи, въпреки че домакинствата масово се отопляват на твърдо гориво. Хората казват, че са се запасили с дърва и въглища, но предпочитат да ги пестят. Затова всеки ден край печката в пенсионерския клуб се събират около 30 души. Температурата в помещението е 25 градуса. Стопля ги и доброто настроение.

Марийка Ангелова:
„Идваме редовно и сме доволни. До обяд мога да спестя дръвцатук на топло за 4-5 часа, за нас е много. Идват в клуба да спестят въглища и всички си споделяме болежките.”
Ана Тодорова:
”Много е хубаво, баба. Добре, че е този клуб, ей сега черпиха, няма да ям чак до довечера.”

В Русе пенсионери и безработни масово се топлят в търговскитецентрове, като най-често се задържат пред касите на интернет доставчиците, където има и цифрова телевизия. Пикът на потребление на електроенергия в Североизточна България е регистриран на 11 януари. Ако сметката за ток се окаже непосилна за абоната от електроразпределителното дружество дават възможност за индивидуално разсрочване на плащането.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари