С какво е най-изгодно да се отопляваме през зимата?

1
С поскъпването на горивата се качват и сметките
С поскъпването на горивата се качват и сметките Снимка: Sofia Photo Agency, архив

Началото на отоплителния сезон започна. След променените цени на енергоносителите, кое е най-изгодно за отопление.

Според сметките на енергийните експерти, ако искаме да поддържаме температура от 20 градуса в жилище от 70 квадратни метра най-изгодно ще излезе отоплението с дърва и въглища между 400-540 лева. С газ ще струва малко повече.

Ако изберем да се топлим с парно – в столицата отоплителният сезон ще струва над 1000 лв. Най-скъпият вариант е отоплението с ток, особено ако изберем да се топлим с печка, а не с енергоспестяващ климатик.

Домакинството на Димитър разчита на дърва и въглища за отопление през зимата. Сметките на семейството показват, отоплителният сезон ще им излезе не повече от 450 лева, а за парите разчита на помощ от сина в Германия:

"Едвам се изкарва на дърва и въглища отоплението, защото са много скъпи. 19 лева е един чувал 40 килограма, който стига за два-три дни максимум. Ако е топло времето, ще стигне. Ако не – няма да стигне", каза Димитър Панайотов, предава bTV.

Парното тази зима ще е по-скъпо с по-високите цени на природния газ. Оник се надява сметките му да не скочат с много, защото сградата, в която  живее е санирана и смята да ползва за отопление само тръбите, които минават през дома му. Пресмята, че на месец ще плаща по 60-тина лева.

Според енергийния експерт Иван Хиновски с каквото и да изберем да се топлим, можем да опитаме чрез разумно потребление да намалим разходите си:

"Най-честата грешка е пълно изключване на отоплението при напускане сутрин на жилището. И вечерно време при прибиране – включване отново – и започваме да подгряваме от 5-6 градуса до 18-20. Което е свързано с много големи разходи на енергия, без да има комфорт", обясни Иван Хиновски.

Експертите отчитат, че доста изгодно може да бъде и отоплението с термопомпи, но и те, като газта и пелетите, изискват значителна първоначална инвестиция.

А дали отоплението ще продължи да поскъпва до голяма степен това зависи от цената на петрола на световните пазари, ако тя расте и сметките у нас ще продължат да растат.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари