Русенската прокуратура повдигна обвинения на трима иманяри

1
Мъжете копали в антично селище „Коваклъка“ в село Голямо Враново
Мъжете копали в антично селище „Коваклъка“ в село Голямо Враново

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинител акт срещу трима, търсили археологически обекти без съответното разрешение в антично селище „Коваклъка“.            

Обвинението срещу Бедри А., Севджетин С. и А. А. /като непълнолетен /  е за това, че на 03.12.2016 г. в землището на с.Голямо Враново, обл.Русе, в съучастие, като съизвършители, чрез използване на технически средства - металотърсачи и лопати, и лек автомобил „Мицубиши Шогун“, не по законоустановения ред извършили изкопни работи на територията на недвижима културна ценност - неукрепено антично селище в м.“Коваклъка“ в АИС - Археологическа карта на България. Престъпление по чл. 277а, вр. чл.20 от НК.

На Бедри А. и на Севджетин С. е повдигнато обвинение и за това, че на 03.12.2016  г. противозаконно държали оръдие – металдетектори, за които знаели че са предназначени и послужили  за търсене на археологически обекти. Престъпление по чл. 277а, ал.7 от НК

А. А. е обвинен и за това че на 03.12.2016 г. в землището на с.Голямо Враново, като непълнолетен, като разбирал свойството и значението на деянието и могъл да ръководи постъпките си, държал  археологически обекти – три римски монети, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, съгласно Наредба за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движими културни ценности на Министерството на културата.   

Престъпление по чл. 278,  вр. чл.63 от НК.

Севджетин С. е обвинен и за това че на 03.12.2016 г. в землището на с.Голямо Враново, държал археологически обект – една монета, Римска империя, Констанций II Цезар /324г.-337г./, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред. Престъпление по чл. 278  от НК.

Бедри А. и Севджетин И. се занимавали с неправомерна дейност, свързана с издирване и придобиване на движими културни ценности, в която  участвал и А. А. /син на Бедри А./. За целта притежавали  металотърсачи. На 03.12.2016 г. обвиняемите решили да извършат незаконни изкопни работи и да търсят монети на територията на неукрепено антично селище в местността „Коваклъка“.

Междувременно, за извършваното от тримата обвиняеми постъпил сигнал в РУ-Сливо поле. При проверка на обекта, полицейските служители установили извършителите в момент, в който продължавали да търсят монети.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари