Русенска фирма възроди ретро скутера, но с еко мотор

5
От компанията се фокусират и върху дизайна, освен еко елемента
От компанията се фокусират и върху дизайна, освен еко елемента Снимка: Motoretta Group

Първият модел електрически скутери пусна на пазара преди седмица „Моторета Груп“ - русенска компания, която има за цел да популяризира еко движението в България.

За разлика от другите играчи на пазара, от компанията се фокусират и върху дизайна, освен еко елемента на превозното средство. Интегрирайки модерен дизайн в скутерите, създателите се надяват да привлекат вниманието на повече хора, като продукцията е таргетирана основно към младите хора, предаде "Арена Медия".

Електрическите скутери са далеч по-достъпни като разход на километър пробег, решават проблемите с трафика и недостига на паркоместа - все теми, които са наболели в българските градове.

Ето и техническите характеристики на скутера, публикувани на сайта на производителя:

Двигател.

Моторета Д1 е оборудван с 1500W двигател на Bosch. Мнозинството производители на пазара работят с обикновени четкови или безчеткови двигатели, докато ние сме първата компания в България и една от малкото в Европа, които използват нова генерация двигатели.  

Следвайки законите в ЕС и Република България, максималната скорост на електрическите скутери не трябва да превишава 45км/ч, затова и вашият скутер е технически ограничен да не достига по-висока от упоменатата скорост. 

В зависимост от скоростта, с която се движите, теглото ви, температурните условия и честота на използване на спирачките, скутерът има максимален пробег от 60км на едно зареждане. 

Батерия.

Моторета Д1 използва най-висок клас гелови акумулаторни батерии с мощност 72V20Ah. Те са специално създадени за апликация само и единствено на електрически скутери и не могат да се използват или заменят с автомобилни или друг вид акумулаторни батерии. 

Батериите ни се отличват с високоефективност при дълбок разряд, корозоустойчивост, нисък коефициент на саморазреждане, издръжливост при екстремни температурни условия, липса на неубходимост от поддръжка и безопасност при експлоатация и удар.

При правилно зареждане на батериите, те работят на пълен капацитет в рамките на 370 цикъла. Погрешно е схващането, че след като достигне определен брой цикли, батерията умира и трябва да се смени. Тя продължава да работи, но губи по няколко километра от максималният пробег. Например ако в началото е издържала 60км при едно зареждане, след 370-ия цикъл ще издържа 55-57км с едно зареждане. 

Ако средно на ден изминавате по 10км, вие ще трябва да зареждате батерията на скутера си веднъж на всеки 6 дни, а за година ще правите средно между 60-70 зареждания. Когато батерията ви стигне ниво, недостатъчно да издържи средният пробег километри неубходим за вашето удобство на управление, може да смените батерията в един от оторизираните ни сервизни центрове.

Зареждане.

Всеки скутер Моторета Д1 идва с придружаващо го зарядно устройство, което отговаря на съответната мощност и напрежение. Не препоръчваме използване на други марки и видове зарядни устройства, тък като това може да скъси живота на батерията или да я увреди.

Скутерите се зареждат след като от една страна, зарядното устройство е прикачено към самият него, а от друга към електрозахранващата мрежа (220V). Когато батерията е изтощена, при включване директно ще светне червена лампа – индикатор, а след като достигне пълен заряд зарядното устройство ще индикира със зелена лампа.

Ако батерията не е напълно изтощена, може да я заредите, но избягвайте често зареждане ако тя е на половина или почти пълна. По този начин ще осигурите по-дълъг живот на батерията си, тъй като препоръчително е тя да извършва пълни цикли на заряд-разряд. След като достигне пълен заряд, не е неубходимо директно да изключите устройството от мрежата, то автоматично престава да поглъща енергия и това няма да навреди на живота й. В случай, че оставите скутера да се зарежда за по-дълъг период от време (контакт по-дълъг от 18ч е строго непрепоръчителен), тогава  батерията започва самостоятелно да се разрежда и след като все още е свързана към електрозахранващата мрежа, при падане на заряда автоматично усвоява допълнително неубходимата енергия. При такива чести практики също може да навредите на живота на батерията, затова препоръчваме да изключвате зарядното устройство максимално бързо след като батерията достигне пълен заряд.

Нашите батерии се зареждат за 6-8 часа, което при нощен режим на зареждане струва около 0.65лв за пълен заряд. 

Светлини.

Моторета Д1 има пълно светлинно оборудване, включващо предни и задни фарове, предни и задни мигачи, рефлектори и стоп светлини. Това ви дава възможност да управлявате скутера си по националната пътна мрежа, не само през деня, но и в условия на нощно и извънградско управление. Изцяло LED-осветлението пести разхода на енергия на батерията, осигурявайки максималната й ефективност и икономичност. 

Спирачки.

Моторета Д1 е оборудван с предни дискови-хидравлични спирачки и задни барабанни спирачки, осигурявайки бързина при спиране и максимална сигурност. Спирачките с управляват от волана на скутера, давайки ви възможност за бързо отреагиране и леснота при управление. 

Сигурност.

Моторета Груп е изцяло сертифицирана компания за производство, продажба и разпространение на електрически превозни средства. Технологията и сигурността на скутера, както и компонентите използвани в Моторета Д1, са тествани и изпитани по последни регулаторни изисквания, след въвеждане на новите закони на ЕС за електрически превозни средства от Януари 2016. Техническата изправност и сигурност на вашият скутер е тестван от Държавната Автомобилна Агенция във Великобритания (VCA), което ви освобождава от задължение да минавате технически преглед на територията на Република България, тъй като сертификатите и тестовите резултати, които предоставяме с всеки закупен скутер са общоприети и се признават в целия ЕС. 

Гаранция и сервиз.

Моторета Груп осигурява двугодишна гаранция за всеки скутер, закупен директно от нас или оторизиран дилър на компанията (повече информация относно гаранционните условия, може да прочетете в Условия). С мрежа от следпродажбени сервизи, можем също така да осигурим удобна и лесна поддръжка на вашият скутер, контролирайки качеството и себестойността на всяка ремонтна дейност.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари