Русенска фирма превърна теснолинейката „Баба Яга“ в „Снежанка“

11
Локомотивът е произведен в Букурещ през 1988 г. специално за Родопската теснолинейка
Локомотивът е произведен в Букурещ през 1988 г. специално за Родопската теснолинейка Снимка: БТА

Трийсет и четири годишен дизелов локомотив от Родопската теснолинейка бе ремонтиран основно в русенски завод и отново ще тегли вагони по 125-километровото живописно и романтично трасе между Септември и Добринище

Цветелин Колев - управител на фирма "Експрес Сервиз", обясни за БТА, че локомотивът е произведен в Букурещ през 1988 г. специално за Родопската теснолинейка. По думите му машината не е чак толкова стара по съвременните стандарти на БДЖ. Това е сравнително нов локомотив, но предвид усилената експлоатация е морално остарял.

Колев обясни, че заводът в Букурещ не работи от трийсетина години. Няма резервни части и не е възможна бъдещата поддръжка на този локомотив и на другите като него в локомотивно депо "Септември".

"По тази причина от БДЖ се обърнаха към нас да модернизираме изцяло два от локомотивите, които ще са като тестова серия. След това ще се прецени дали е целесъобразно да приложим това и на останалите машини", обясни Колев.

По думите на Колев е извършен изключително сложен ремонт, продължил година и три месеца. "Може би това е най-сложният ремонт, който БДЖ някога са поръчвали. Всъщност този локомотив вече е чисто нов. От стария остана единствено рамата. Всичко друго е ново, проектирано и произведено от нас в завода ни в Русе. Сменихме всички системи и агрегати. Направихме нови и удобни кабини за машиниста. Поръчахме и монтирахме нов американски двигател. Локомотивът вече е чист и икономичен", каза управителят на фирма "Експрес Сервиз".

По думите му локомотивът сега е много по-екологичен. От съвременния дизелов двигател почти не излизат вредни емисии. Таванът на локомотива е боядисан умишлено в бяло и това ще е показател за екологичност. При работа на машината той няма да почернее от сажди.

"Това е най-модерният екологичен дизелов двигател, който сме сложили. По този начин ще издигнем цялата теснолинейка в екологичен аспект. Това е изключително важно за нас и за БДЖ - в планината да няма вредни емисии. Локомотивът също така е много дигитален и свързан. С помощта на серия от сензори се предава в реално време към отдалечени сървъри състоянието на агрегатите. Има инсталирано и видеонаблюдение. Това е най-дигиталният локомотив в парка на БДЖ", каза Колев.

Максималната скорост, която развива, е 60 км/час. Това е конструктивната му скорост, като трасето не позволява да се движи с повече от 30 км/час.

На металната обшивка на локомотива има вградена своеобразна карта, която представлява трите планини. Отбелязани са и гарите.

"Тръгваме от град Септември на 238 м надморска височина, изкачваме се до най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово на 1267 м надморска височина, и пристигаме в Добринище. Искаме да покажем голямата денивелация, която преодолява нашият локомотив през трите планини, през които преминава. Под картата има и сърце, защото сме работили по локомотива с много любов", обясни Колев.

По повод на приключилия ремонт от завода организират "Ден на отворените врати" на 12 март. Тогава всеки желаещ ще може да види локомотива, да го снима, да седне в кабината му и да стартира двигателя му.

"Изключително горди сме. Това беше най-големият ни проект за миналата година и всички сме много щастливи от резултата, който виждаме. Стойността на ремонта по договор е 2 млн. лева. Това е почти благотворително от наша страна", каза Колев.

По думите му не е по-евтино да се закупи чисто нов локомотив. Причината е спецификата. Междурелсието е 760 милиметра, което е два пъти по-тясно от нормалното. В Европа в момента няма производител, който да се занимава с подобна техника.

"Теснолинейни жп линии се използват предимно в туристически райони, в развлекателната индустрия, като локомотивната индустрия в Европа не обръща много сериозно внимание на това. Единственият изход от ситуацията с липсата на резервни части е модернизацията", казва Колев.

Той се шегува, че преди да влезе в завода локомотивът е приличал на Баба Яга, както го наричат зевзеци, но сега е като Снежанка. До дни ще бъде натоварен и по специална процедура транспортиран до депото в град Септември. А от там локомотивът отново ще поеме към красивата планина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Райко
    Със старо яке,но има завод.А ти многознайко един х..
  • -10
    1
    додо
    Това момче друго яке няма ли бе?От 7-8 години все с това яке.Изгледал съм десетки клипове от завода...е няма такава мърлящина.Това яке е навсякъде.Влакове се сменят...якето..не.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари