Русенка: Почнах с 280 лева месечна вноска по кредита, сега е 600

2
Искахме превалутиране на заема, но ни отказаха. Сега ни предлагат при курс 2 лв.
Искахме превалутиране на заема, но ни отказаха. Сега ни предлагат при курс 2 лв.

1800 семейства с кредити в швейцарски франкове у нас изнемогват, готови протести, другите държави правели всичко възможно, за да облекчат своите граждани в обслужването на кредити в швейцарски франкове

Вчера в Русе, както и в по-големите градове, хора с ипотечни кредити в швейцарски франкове излязоха, за да дадат гласност на проблема си.

Поради промяна на валутния курс, заемите им се оскъпили драстично, закъсват с вноските, трупат се лихви. Цял живот ще плащаме, а ще остане и децата ни да плащат за един двустаен апартамент, коментират хората проблема си и са готови протести.

"Обсъждаме във фейсбук, питаме, разпитваме, 1800 семейства у нас имат същия проблем", разказаха Кремена Петрова и Фатме Ахмедова. Семействата им са взели ипотечни кредити в швейцарски франкове през 2007-2008 година, като курсът бил съответно 1,15 и 1,22 лева. Искали в евро, но офертата на банката била за швейцарски франкове като най-стабилна валута. В началото месечната вноска на семейство Фатме и Илихан Ахмедови била около 280 лв., но с покачването на курса на швейцарския франк сега трябва да плащат по 600 лв. "Искахме превалутиране на заема, но ни отказаха. Сега ни предлагат при курс 2 лв.", обясни Ахмедова. Подобна е ситуацията и на Кремена Петрова. Тя теглила заема с месечна вноска от 500 лв., която сега станала 1200 лв. "Доходите ни не са се увеличили, а кредитът става двойно повече, двустайно жилище вече ни излиза 180 000 лв.", казва Ахмедова. Изпратили и писмо до централата на банката, чакат отговор. Четох, че в много страни в Европа – Швейцария, Полша, Чехия, Румъния, Хърватия правят всичко възможно, за да облекчат своите граждани в обслужването на кредити в швейцарски франкове. Защо в България не се прави нищо, пита Ахмедова.

Проблемът засяга много хора в Централна и Източна Европа. В Румъния има около 75 000 ипотечни кредита в швейцарски франкове, посочи съветникът на управителя на централната банка Адриан Василеску, цитиран от pik.bg.  Там опозицията поискала финансова помощ за тези семийства. "Решението трябва да се търси на банковия пазар, от политическите партии и властите", каза Василеску за "Ройтерс". "В Полша има над половин милион такива кредити и полското правителство нареди да бъде започнато разследване на местни банки, предлагащи ипотечни кредити в швейцарски франкове", коментира още pik.bg. Хърватия обяви, че ще фиксира курса на швейцарския франк спрямо националната си валута - куна. Унгария пък посочи, че Загреб и Варшава са проявили интерес към решението на унгарските власти от края на миналата година да обърнат ипотеките в чуждестранни валути в унгарски форинти.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари