Русенка осъди скандалния собственик на "блока на ужасите"

1
Русенката Стефка Димитрова, която успя да осъди Явор Бъсков
Русенката Стефка Димитрова, която успя да осъди Явор Бъсков Снимка: Бряг

Съдът издаде първа присъда за скандалния блок на АОНСУ в Русе.

Баба Стефка е единствената, която успя да победи в съда собственикът на сградата Явор Блъсков. От две години той тормози и мами новодомците, на които е продал апартаментите на изплащане.

Оказва се, че той ги е ипотекирал срещу заеми, но спрял да го изплаща и сега банката му праща съдия изпълнители да описва домовете на 200 русенски семейства. Всеки, който се осмели да му потърси сметка за периодично спрения ток и вода в блока, бива изгонен от жилището, за което е платил хиляди левове.

Стефка Димитрова, която е с множество заболявания, бе принудена да оцелява на 11 етаж без асансьор. С месеци не беше излизала от дома си, защото няма сили да катери стълбите. Тя, както и останалите семейства, бяха платили на ръка на бизнесмена почти цялата сума за жилищата, а останалата му давали на вноски всеки месец.

Блъсков купил бившата сграда на АОНСУ и препродал апартаментите без нотариални актове. В същото време ипотекирал сградата, за да тегли кредити, които спрял да изплаща. Започнал да трупа задължения и към ВиК и Енергото. Хората давали пари за ток и вода на жена му, но парите потъвали и периодично блока оставал на сухо и тъмно. На практика семействата в блока бедстваха под репресиите на Блъсков, без да имат възможност да докажат собствеността си.

Баба Стефка и останалите й комшии многократно пускали жалби в прокуратурата. Тя е ходила и лично при президента Росен Плевнелиев, но въпреки обещанията, помощ не била получена. Ръка на пострадолото семейство Димитрови протяга политкът Николай Бареков, който им е осигурил жилище. 

Надежда да получи справедливост й дава първата спечелена битка. След като съдът в Русе отказва да заведе гражданското й дело, защото фирмата на Блъсков е със софийска регистрация, баба Стефка започва съдебен процес срещу него в Софийския районен съд. Този вторник магистратите осъдиха Блъсков да й плати около 18 бона – вноската за апартамента и лихвите към тях.

В същото време банката, от която бизнесменът е теглил заема за блока, а после спрял да го погасява, също го е осъдила и съдия изпълнител ще описва апартаментите.

Изгонените от Блъсков пишман собственици твърдят, че наглостта му е стигнала дотам да пусне наематели в техните жилища.

Източник: Bulgarian Post
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари