Русенец: Държавата субсидира замърсяването на въздуха

6
Защо продължават да се отпускат помощи за отопление с твърдо гориво?
Защо продължават да се отпускат помощи за отопление с твърдо гориво? Снимка: Е. Ангелова

Публикуваме коментар на Петър Гецов, споделен във фейсбук групата "Обществен съвет Русе", относно помощите за отопление, печките и мръсния въздух:

"6437 домакинства от Русенско ще получат енергийни помощи тази зима. Около 80% от заявките са за отопление с твърди горива, което значи, че към 5 хил. домакинства ще си купят с тях дърва и въглища. По 93.18 лв. на калпак - това са близо половин милион лева.

Тоест държавата ще субсидира с този половин милион замърсяването на въздуха в Русенско с прахови частици.

За цяла България получаващите енергийни помощи домакинства са над 200 хиляди и за тази цел се харчат почти 20 млн. лева. Ако съотношенията са същите, значи се вземат 15-16 млн. лева от данъкоплатците, за да се могат печките на дърва и въглища да опушват същите данъкоплатци.

В същото време същата държава има програма за замяна на тези печки на дърва с отопление на газ или ток, за което ще се изхарчат 16,6 млн. евро. 40% от тях, т.е. към 13 млн. лева се финансират от общините, тест пак от нас, данъкоплатците.

Значи едновременно ни вземат пари "за печките" и "против печките". Струва ми се, че най-вероятния резултат от двете е една голяма нула. Само дето ние ще сме олекнали с някъде 25-30 млн. лева.

Ама не ли по-просто енергийни помощи да не се дават за използване на твърди горива? Нека с тези пари се финансира преминаване на газ, на парно (което рано или късно пак ще е 100% на газ), в краен случай на ток с климатици, което пак е енергоефективно.

Някой сигурно ще каже: Абе дребна работа, 20-30 млн., важното е да сме здрави. Ама не сме здрави чак толкова. Според Световната здравна организация риск №4 за здравето e домашният прах от употребата на твърди горива, а №6 - замърсяването на околната среда с прахови частици. Защо трябва да се дават държавни пари, за да се увеличават рисковете?"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари