Русе става номер едно в България

10
Русе е града с най-много къщички
Русе е града с най-много къщички Видео: БНТ

Вече една година в Русе има 12 къщички за книги по идея на клуб „Мечтание”.

От началото на новата учебна година къщичките в дунавския град ще бъдат 27, с което Русе става градът най-много мини библиотеки на открито в България.

Малките домове за книги са поставени в различни части на Русе – детски площадки, Русенския университет и кея. От септември къщичките от 12 ще станат 27.

Полина Лъвчиева - председател на клуб „Мечтание”: “Сега в момента нашата идея е да поставим малки къщички в училищата. Мога съвсем официално да кажа, че Русе е града с най-много къщички в България.”

Новите къщички за книги няма да стигнат за всички училища в Русе, затова с такива ще се сдобият първите 15 изявили желание.

Полина Лъвчиева - председател на клуб „Мечтание”: “Идеята е да имаме място, където учениците да обменят книги, тетрадки, стари учебници. Място, където в голямото междучасие да прекарват известно време. Да бъде едно изнесено място, място за култура. Не само място за четене.”

Всеки, който пожелае да може да остави в къщичките свои книги и да вземе от там други. Идеята е подкрепена финансово от фондация „Град на свободния дух”, а граждани на Русе са дарили книги, които ще бъдат поставени в новите къщички. 100 книги е предоставила и организация „Читалнята”.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари