Най-старата карта на България се пази в Русе

3
Оригиналът на тази карта от 1843 г. се съхранява в РБ "Любен Каравелов"
Оригиналът на тази карта от 1843 г. се съхранява в РБ "Любен Каравелов"

Оригиналът на тази карта от 1843 г. се съхранява в РБ "Любен Каравелов"

В края на 18-ти и началото на 19-ти век, по време на Възраждането и засилилото се национално съзнание, възниква потребността от изучаване на нашите и чужди земи, пише Актуално. В България се откриват светски училища, в които започва да се изучава и предмета география. Тогава се появява нужда от географски карти, върху които да са отразени българските земи, селища и реки.

В края на 18-ти и началото на 19-ти век, по време на Възраждането и засилилото се национално съзнание, възниква потребността от изучаване на нашите и чужди земи. В България се откриват светски училища, в които започва да се изучава и предмета география. Тогава се появява нужда от географски карти, върху които да са отразени българските земи, селища и реки.

Първият български географски глобус

Малко хора знаят, че първият български географски глобус е създаден през 1836 г. от Неофит Рилски за целите на Априловската гимназия, където е бил учител. Глобусът е изработен от плътен картон и е разпределен на 12 картонени пояса, покрити с хартия. Върху нея се нанасят очертанията, като се ползва черно мастило. Очертани са континентите, океаните, повечето морета. Държавните граници са очертани неточно.

Континентите са оцветени в черно, зелено и кафяво. Земната ос изглежда като желязна пръчка, дебела около 2 мм. Отделните 12 сектора, в северния и южния полюс, са залепени с по един книжен пояс, за да се скрият залепените краища на самите пояси.

Днес този глобус се съхранява в църковно-историческия музей на Рилския манастир.

Първата българска карта

Първата географска карта на български език е дело на бесарабския българин, роден в Молдова, Александър Хаджи Руссет. Картата е отпечатана през 1843 г. в Страсбург и е един от редките и ценни паметници от този период.

Самият автор споделя, че картата е създадена “в ползата на новосоставленото в Русчука словеноболгарско училище…”. Озаглавена е “Карта на сегащная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земли” и е отпечатана в 4 листа и в приблизителен мащаб 1:1 648 000.

За източник е ползвана картата на френския картограф Пиер Лапи “Генерална карта на Европейска Турция”, издадена в Париж през 1822 г.

Географската мрежа е нанесена при начален меридиан Париж. Реките са изобразени с контрастни линии. Градовете са надписани с печатни букви, а планините, реките и селата - с ръкописни. Картата обхваща частта от Османската империя на Балканския полуостров, княжествата Влашко и Молдова и Бесарабия от Русия.

Кой е Александър Хаджи Руссет?

Роден е през 1810 г. в Кишинев, където завършва гимназия. Следва висше техническо образование в Санкт Петербург, а по-късно и в Париж. Като инженер служи в руската армия и се сражава в битката при Оряхово, когато за първи път стъпва на българска земя. През 1846 г. след препоръка на д-р Петър Берон работи като учител в Котел.

Предполага се, че се е учил на картография, докато е следвал в Париж. Найден Геров разказва, че Александър Хаджи Руссет и Георги С. Раковски вземат решение да направят подробна етническа карта на българските земи, където да се отразят народностите, населяващи нашите земи и техния брой.

През 1860 г. браилски българи помагат на Хаджи Руссет да издаде учебник за българските деца “Първоначална практическа геометрия”. Но този учебник, етнографската карта, както и започнатата работа по “просторна история на българите” остават недовършени, непубликувани поради неочакваната смърт на Хаджи Руссет от простуда през 1861 г.

Днес картата на Александър Хаджи Руссет е един от най-ценните екземпляри от колекцията Старопечатни книги на Русенската библиотека “Любен Каравелов”. Библиотеката притежава оригиналът от 1843 г., отпечатан в Страсбург. Картата попада в библиотеката като част от дарението от старопечатни книги и периодични издания, направено през 1977 г. от видния русенски книжар Никола Даков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    някой
    оригинал или копие? цена 50лв - през 1843г. левът не съществува
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари