Русе отново е на първо място по замърсяване на въздуха

4
Във вторник вечерта в осем града е имало завишени норми на фини прахови частици
Във вторник вечерта в осем града е имало завишени норми на фини прахови частици

Във вторник вечерта в осем града е имало завишени норми на фини прахови частици

Замърсяване на въздуха в страната отчитат станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Според европейския “Air Quality Index” във вторник вечерта в осем града е имало завишени норми на фини прахови частици, като най-високи са нивата в Русе.

Според Стефан Димитров от airbg.info замърсяването не е извънредно голямо, а в рамките на нормалното за сезона. "Температурните инверсии засилват ефекта на замърсителите. С най-фините прахови частици е най-опасно замърсяването. Те проникват в дробовете и влизат в кръвоносната система и органите ни. В София имаме над 350 точки на измерване с много добра резолюция. Държавните станции не измерват опасното замърсяване", коментира той.

Христо Милков от русенската екоинспекция сподели, че най-високото превишение е 1,7 пъти. "То е отчетено на 2 декември. Замърсяването започва от 18 ч. и е до 23 ч. Азотни оксиди, въгледорен диоксид и бензин са сред замърсителите. Твърдите горива се използват все повече заради старта на отоплителния сезон. Липсата на вятър и мъглите също повлиява. Контролът зависи от Общината", обясни той, цитиран от NOVA.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    16
    Жоро
    Само да кажа, че големи баровци живеят в района около и зад хотел Рига цените на апартаментите са по над 2'000 евро на квадрат, а ходихме компания преди няколко дни да вечеряме на The River и се прибирахме пеш - такъв пушек, мирише на кюмюр , че се не трае - чак дрехите ти се умирисват - ама иначе баровци, еснафи, големи отворковци ....
  • -4
    15
    От Русе
    BMW са виновни
  • 8
    14
    Ясно е
    А вие какво очаквате, да има благоуханен аромат във въздуха на Русе?! Този дето е с Русе в сърцето не ми пука и се дръвчи на село, а иначе приказките му големи. На първо място била община Русе по откритост, а по чистотата на въздуха?! А на кое място е по глоби на кмета за непредприети действия за опазване на чистотата на въздуха? Нека следващата глоба да е не 5000 лева, а значително по-пареща, че да се стресне и той малко. Нищо не се прави и от екологичното министерство и от неговия министър. А Ванко само дращи по медиите, че писал писма до тях с искане за отговор. И така ще си стоят нещата и ще дишаме замърсен въздух, а някои ще гушват големите заплатки и ще им дебелеят гушите.
  • -2
    13
    до 2
    Ти с какво се отопляваш? С вибратор отзад? И като свърши тока с пръсти? Чиста, зелена енергия!
  • -3
    12
    Alèx
    От 1990 все ги избират и все нищо не правят! Кат оная овца Николова! Що щеш от Пазарджик тук, ма овцо? Ми Рена да не е по цвете! Ми там гледам и клуб имат бившите комун ета, легнали червени и събудили се сини!? Право славието празнува КОЛЕ ДА на 7 януари!? Вие сте КРИВОСЛАВНИ, НАЛИ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари