РИОСВ - Русе: Замърсяването с фини прахови частици е в нормите

0
Намалява броя на дните с нарушено качество на атмосферния въздух, отчетоха от екоинспекцията
Намалява броя на дните с нарушено качество на атмосферния въздух, отчетоха от екоинспекцията Снимка: Dunavmost

Намалява броя на дните с нарушено качество на атмосферния въздух, отчетоха от екоинспекцията

Спазени са изискванията за брой дни с превишения на фини прахови частици - 10 микрона (ФПЧ10) за град Русе. До 31 декември АИС „Възраждане” е регистрирала 28 дни с превишения на средноденонощната норма за ФПЧ10, предимно през отоплителния сезон. За този атмосферен замърсител законодателството е предвидило 35 дни да е максимално допустимият брой дни с превишения за една календарна година, при средноденонощна (СДН) норма от 50 μg/m3 и средногодишна - 40 μg/m3. Отчетената средногодишна концентрация за 2021 г. е 33.80 микрограма на кубичен метър, съобщиха от РИОСВ - Русе.

По отношение на фините прахови частици от 2.5 микрона през 2021 г. също е спазена средногодишната норма, която е 20,0 µg/m3. До края на изтеклата година е отчетена средна концентрация от 16,6 µg/m3. За сравнение през през 2020 г. средногодишната концентрация е била е 18,9 µg/m3.

За територията на град Русе през годините назад се отчита нарушение на нормите за качество на атмосферния въздух единствено по показател фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10). Анализът на данните през последните години показва намаляване на броя дните с нарушено качество на атмосферния въздух (КАВ). През 2015 г. те са били 79, през 2016 г.- 77, за 2017 г. съответно – 71, а през 2018 г. – 64 дни. През 2019 г. в сравнение с 2020 г. са отчетени по-малко дни с превишения – 43, докато за 2020 г. са регистрирани 53 дни с превишения на нормите на този атмосферен замърсител. Средногодишната концентрация (СГК) за фини прахови частици до 10 μm за гр. Русе през последните години е под заложената норма - 40 μg/m3.

Данните, постъпващи от АИС „Възраждане“ в реално време за гр. Русе отчитат трайно ниски нива на останалите следени атмосферни замърсители на въздуха – серни и азотни оксиди, въглероден оксид, бензен и озон. През последните години няма регистрирани превишения на нормите на тези показатели.

Подобряването на качеството въздуха по този показател се дължи на динамичните атмосферни условия през зимния период, което позволява по-добро разсейване на този атмосферен замърсител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари