Русе отбеляза 24 май!

2
Днешният празник е още по-специален за русенци
Днешният празник е още по-специален за русенци Видео: Русе Медиа

С празнично шествие на мажоретки и Духовия оркестър започнаха тържествата за 24 май в Русе. Два лъча с ученици от 40 русенски училища и деца от 15 детски градини преминаха по главната улица до площада пред общината.

По традиция тържественият концерт започна с химна „Върви, народе възродени“, който е написан в Русе преди 127 години от Стоян Михайловски. Той съчинява текста през 1892 г., когато е учител по френски език в Мъжката гимназия.

Присъстващите бяха поздравени от кмета Пламен Стоилов, след което празникът продължи с голям концерт, предава Русе Медиа.

В чест на празника в Русе имаше различни инициативи – бяха връчени наградите „Русе“, а децата от детска градина „Слънце“ 2 изработиха голяма икона на Светите братя Кирил и Методий.

Творбата им е с височина 1,60 м и ширина 1,20 м, като за нея са използвани 16 отделни хартиени детайла, оцветени със сухи пастели. След свързването на отделните части се е получило и голямото пано за стена.

В изработката на иконата са участвали общо 60 деца от 2, 3 и 4 група с екип от учители Таня Михнева, Ванчи Енчева, Марина Матинска, Валя Черганска и Деница Тодорова.

Иконата е осветена от отец Георги Райков – председател на Обществения съвет на детската градина от храм „Свето Вознесение Христово“. Партньори на инициативата са Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Клуб за исторически реконструкции „Традиционеръ“ към Народно читалище „Христо Ботев“ – Русе. На 27 май иконата ще бъде предоставена за постоянна експозиция в Детски отдел на библиотеката, за да може до нея да се докоснат всички деца на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари