Русе е в челната петица за най-голяма общинска икономика през 2021 година

3
В повечето райони 2021 г. е била година на задържане на ръста и дори свиване на много местни икономики
В повечето райони 2021 г. е била година на задържане на ръста и дори свиване на много местни икономики Снимка: Dunavmost

В повечето райони 2021 г. е била година на задържане на ръста и дори свиване на много местни икономики

Въпреки че 2021 г. се характеризира с оттласкване от дъното на кризата, частично възстановяване на туристическите потоци и ръст на преработването и услугите, тези процеси далеч не се развиват равномерно във всички части на страната. През призмата на добавената стойност на нефинансовия сектор на общинско ниво изглежда, че в повечето райони 2021 г. е била година на задържане на ръста и дори свиване на много местни икономики, пише Economic.bg.

От 257 общини, за които НСИ предоставя данни, в 146 е регистриран спад на добавената стойност през 2021 г. спрямо предишната година, а в 111 - ръст. Ясно се очертават няколко регионални клъстера, в които местната икономика бележи значителен растеж. Най-видимо е това в общините по Южното Черноморие, където връщането на поне част от чуждестранните туристи и по-засиленото присъствие на българите води до силен летен сезон, особено в сравнение с миналата година. Ръст регистрират и няколко групи общини в Северна България, в Добричко, Плевенско и Силистренско, в резултат на положителните тенденции в земеделието. Добре се справя и широката периферия на София, въпреки че самата столица отбелязва лек спад на годишна база.

Очаквано и през 2021 г. най-голямата общинска икономика остава тази на София, с 32,7 милиарда лева добавена стойност. Челната петица се допълва от Пловдив (4,6 милиарда лева), Варна (3,7 милиарда лева), Бургас (2 милиарда лева) и Русе (1,4 милиарда лева). С над милиард добавена стойност в местната икономика са и енергийният център Раднево и Стара Загора, а общините с под 100 милиона лева са 185.

Интерактивна карта може да видите ТУК.

Общината с най-висока добавена стойност на човек от населението през 2021 г. е Раднево с над 81 хиляди лева, следван от индустриалната Девня с 69 хиляди лева. Топ 5 се допълва от Гълъбово (54 хиляди лева на човек), столицата (25 хиляди лева на човек) и Кнежа (25 хиляди лева на човек). Важно е да отбележим обаче, че данните за повечето общини в Средногорието, Козлодуй и Крумовград са поверителни, а те – благодарение на силната си минна, преработваща или енергийна индустрия – биха се наредили на челните места. С под 1000 лева на човек от населението през 2021 г. остават 18 общини, с под 5000 – цели 168, което за пореден път демонстрира съсредоточаването на значителна част от икономическата активност в България в относително компактни географски райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    14
    опик
    Русе си е добре . Ниска престъпност ,големи заводи,средни заплати . Остава с търпение да достигнем следващия етап на развитие с натрупването на капитал . Важно е да се държат надалеч корумпираните политици разбирайте герб и дпс .
  • 7
    13
    Гражданин
    За съжаление в коментариите на всички има по зрънце истина.И то в негативната страна на нещата.За каква икономика пишат,когато няма кой да работи,защото демотивацията е голяма.И нито дуалната форма на г-жа Георгиева,нито кьорфишеците на "Експрес Сервиз" за някакви суперлокомотиви,нито кьорфишеците за възраждането на бившето ЛВЗ/това,че ще назначат 200 души/ ще хванат вяра.Сега предстои да се затрие и русенския филиал на "Спарки".От близо 1000 души работещи там през 2006 г.,сега можете да се позаинтересувате колко са.Видно парцелът е апетитен,ама какво ще построят там.Или просто пореден ход към съсипията на Русе и на България.
  • 1
    12
    Васиту
    Искаш, ама си боклук скъпи. То с е-ван само не става, трябва и акъл.
  • 1
    11
    Пънчи
    Искам да съм кмет.
  • 10
    10
    Волф
    В Русе не е като да няма работа, но е нископлатена. Масово се търсят общо работници, тук-там инженери. За нетехнически кадри е трудно да се намери работа. Така е в повечето градове в страната без София, Пловдив и Варна. В Русе обезлюдяваме над средното и заради екологични причини и обгазяването на въздуха. Както пише по-долу, Бургас също обезлюдява. Търсят се сервитьорки, камериерки. Имат Нефтохим, Кроношпан и 1-2 кол центъра. Мечтата на младите бургазлии също е след 12 клас да си бият камшика за София. Стара Загора е балон под налягане заради ТЕЦ-овете. В Плевен е мъртвило, чужди студенти, учащо медицина само поддържат на командно дишане града. Та Русе е далеч от процъфтяващ, но се изисква малко критична мисъл преди да плюете Русе конкретно и как “навсякъде другаде било по-добре”.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари