Румен Радев: Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет?

5
Прокуратурата да потърси корупцията там, където се разпределя бюджетът, призова президентът
Прокуратурата да потърси корупцията там, където се разпределя бюджетът, призова президентът

Президентът Румен Радев призова главния прокурор Иван Гешев да търси престъпността и корупцията там, където е хранителната й среда, а именно там, където се преразпределя бюджетът на държавата.

"Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет, където се харчи бюджет от първо лице. Тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална, да се пребори с престъпността и корупцията, някак не вижда очевадното - във всяка държава хранителната среда за корупцията къде е?! Там, където се преразпределя бюджетът, където се усвояват обществени поръчки, напоследък даже без обществени поръчки се харчат милиарди и даже не знаем на кого се раздават", каза президентът пред журналисти.

"Въпросът е как тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки на НАП, хазарта проспаха - при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, проспаха, че плащаме за самолети четвърто поколение по-скъпо, отколкото за пето поколение. Имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, въз основа на които се вземат важни държавни решения", каза Радев.

Държавният глава подчерта, че очаква много повече от главния прокурор като обърне внимание на сигналите, постъпили в прокуратурата, и на разследващата журналистика, която според него дава сериозни поводи за самосезиране по темите за "санирането, оградите по границата, хазарта, боклуците, апратаментгейт, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти, брутално лобистко законодателство, мобилни инсинератори, където има изтичане на милиони по интересни поводи".

По повод разпространените от прокуратурата записи на телефонни разговори с негово участие, направени със специални разузнавателни средства, Радев подчерта, че "проблемът не е в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата, ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи", което рефлектира върху устоите на демокрацията и правата на обикновените граждани.

"Тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси, първият е връзката премиер - главен прокурор", каза Радев като припомни, че подслушването е осъществено от ДАНС, а тази служба е подчинена на правителството по закон, а функционално - на министър-председателя. "Въпросът е знаел ли е премиерът, че негови подчинени подслушват и разработват президента в грубо нарушение на закона. Ако е знаел, защо го е допуснал. Ако не, значи имаме за премиер човек, неспособен да управлява тези важни служби", каза Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари