Румен Радев: Системата за сигурност в Европа рухва пред очите ни!

0
Войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в региона, заяви държавният глава
Войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в региона, заяви държавният глава Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Радев и Йоханис обсъдиха сигурността в региона

"Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания. Войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в региона."

Това каза президентът Румен Радев след среща с румънския си колега Клаус Йоханис във вторник.

Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации, тяхното прекъсване, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани досега санкции на Русия, поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание”, добави държавният ни глава, цитиран от БГНЕС.

По думите на Радев всички тези процеси консолидират единството и решимостта на Европейския съюз и в НАТО за координирани действия в целия спектър на международните отношения. „Румъния и България споделят обща отговорност за осъществяваната под егидата на алианса система за степенувани мерки за възпиране и отбрана с цел гарантиране на сигурността и стабилността в нашия регион”, подчерта президентът.

Според държавния ни глава кризата в Украйна е откроила особено ярко огромната необходимост от всеобхватна свързаност между Румъния и България - инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, технологична свързаност по отношение на нови тръбопроводи за доставка на гориво, особено в състояние на криза и военно положение.

Очаквам, и това е нашият общ призив, към правителствата на двете приятелски страни, енергични мерки за преодоляване на драстичното изоставане на нашата свързаност през последните 30 г. Отдавна говорим за мостове, магистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война показа ясно, че е крайно време да вземем енергични мерки и да преодолеем това изоставане”, категоричен е Радев.

Радев обясни, че винаги е бил „за” усилен „еър полисинг”. „Той дава възможност не само за по-голяма сигурност, но и за по-добра подготовка на нашите екипажи. Но аз съм категорично против България да загуби тази способност. Ако допуснем това поради безхаберие, невежество или истерична идеологизация на проблема, означава България да абдикира от защитата на собственото си въздушно пространство и от задълженията си спрямо колективната отбрана в НАТО”, посочи президентът.

В рамките на двустранните разговори е уточнена и обща цел, освен Шенген - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Там отново сме заедно и мисля, че с общи усилия в скоро време ще постигнем успех”, добави държавният ни глава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари