Румен Радев: Пътната агенция не спазва нарежданията на Борисов!

0
Румен Радев алармира, че Пътната агенция не спазва нареждането на премиера в оставка Бойко Борисов да не се сключват обществени поръчки
Румен Радев алармира, че Пътната агенция не спазва нареждането на премиера в оставка Бойко Борисов да не се сключват обществени поръчки

Новоизбраният президент Румен Радев алармира, че Пътната агенция не спазва нареждането на премиера в оставка Бойко Борисов да не се сключват обществени поръчки.

В профила си във Фейсбук Радев написа:

„Съобщение на сайта на Агенция Пътна Инфраструктура от 29 декември 2016 г. ни информира, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Офертите се подават до 17 ч. на 5 януари 2017 г. и ще бъдат отворени на следващия ден – 6 януари, информира още съобщението.

Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“.

Без да оспорвам законността му, намирам това решение за политически спорно. Считам, че правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция на гореспоменатото заседанието на МС“.

На него Борисов нареди на министрите:

„Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате“.

Само няколко дни по-късно премиерът спря две обществени поръчки, направени от Спортното министерство.

Междувременно на 31 декември от БСП атакуваха правителството в оставка, като заявиха, че е поставило на риск живота на стотици хора на магистрала „Тракия“, където бяха блокирани цяла нощ заради снежното бедствие.

В изявлението на социалистите се споменаваше и въпросната обществена поръчка, напомня Дир.бг:

„Може би АПИ се е захласнала с обявената на 29.12.2017 голяма поръчка за над 200 млн. лева за новата тол система и са забравени основни задължения“

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари