Борисов пак се разсърди на президента, този път, че не забавил изборите

0
Лидерът на ГЕРБ е на последен тур за овации
Лидерът на ГЕРБ е на последен тур за овации

Лидерът на ГЕРБ е на последен тур за овации

Почти три месеца, след като ГЕРБ критикува президента за забавяне на насрочването на изборите, а Бойко Борисов дори обяви, че се готви да ги отмени, днес премиерът атакува Румен Радев, този път затова, че не е отложил гласуването за парламент. В последния ден от предизборната кампания министър-председателят и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в два избирателни района започна с включванията си във "Фейсбук" още преди девет часа, пише Дневник.

"Ако имахме държавен глава, а не кандидат за лидер на партия и изборите бяха със седмица по-късно, нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да взимаме решения", каза той докато провери как върви инсталацията на първи суперкомпютър в България на територията на "София тех парк". Забележката на Борисов дойде секунди, след като благодари на председателя на Европейския съвет и колегите си от ЕС, че направили възможно страната да получи допълнителни почти 1.30 млн. дози ваксини срещу коронавирус.

"Виждате пика на вълната вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите стигат броя на заразените, щеше да е много по-спокойно (да се гласува, б.а.). Нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме и машинното гласуване, и всички мерки, да подготвяме и всичките тези решения, които взехме днес", поясни Борисов.

Поредната атака от премиера идва ден, след като президентът, в обръщение към българите по повод изборите, заяви, че мандатът на това правителство е белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза. Радев призова гласуващите да изберат нови хора с нови идеи, които могат да върнат доверието към институциите.

Президентът и управляващите са в остър конфликт от повече от година, след като още през февруари миналата година Румен Радев свали доверието си от правителството.

Според Конституцията изборите могат да бъдат отложени, дори когато вече са насрочени. Кризата с коронавируса може да бъде повод за това, но за да бъде взето такова решение, първо Народното събрание трябва да обяви извънредно положение (такова имаше през миналата година от 13 март до 13 май за първите ограничителни мерки, но оттогава те се въвеждат чрез обявяване на "извънредна епидемична обстановка" от правителството).

Ако парламентът не заседава, президентът също може да обяви извънредно положение, като в този случаи Народното събрание се свиква незабавно, за да се произнесе по решението.

"В неделя, като теглим чертата, ще видим кой има правото да говори. Ако победят - излизаме, поздравяваме ги. Ако сме опозиция три пъти по-гласовити ще сме от тях Там сме много по-силни, но е лошо за държавата", коментира още Борисов, но при инспекцията на почистване на речно корито в Белово.

Само в интервала 9-11 часа днес премиерът мина още през УНСС, за да види как върви строителството на нов корпус на университета и разгледа обновено читалище в пазарджишкото село Лесичево. Активността на Бойко Борисов във "Фейсбук" преди гласуването за парламент е сходна с тази преди евроизборите, когато ГЕРБ разчиташе основно на неговата харизма, а не толкова на предизборната си кампания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари