Румен Радев: Категорично подкрепяме Черна гора по европейския ѝ път

0
Държавният ни глава е на посещение в страната
Държавният ни глава е на посещение в страната Видео: БНТ

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Черна гора

Той беше посрещнат днес от черногорския си колега Мило Джуканович в президентския дворец в историческата столица Цетине.

"За българите Черна гора е приятелска държава, с която ни свързват вековни културни, исторически и духовни връзки. Днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа", заяви българският президент след срещата, цитиран от БНТ.

"Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна за Черна гора по нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС и ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство", обърна се Румен Радев към черногорския си колега.

Високата подкрепа на черногорските граждани за членството на страната им в ЕС е най-сигурният гарант за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на евроинтеграцията, подчерта Радев.

"България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпрос не само в процеса на присъединяване, но и след това", увери Радев

Във времена на криза в сигурността, енергиен шок, растяща инфлация, чакаща на вратата продоволствена криза и възможни нови миграционни потоци към ЕС залогът за успеха е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона, отбеляза още президентът.

Радев пожела успех на Черна гора, която поема председателството на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

"От ключово значение е нашите страни да повдигат фокуса на ЕС и НАТО към нашия регион, така че да имаме проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризите, но и да прави всичко възможно да предотвратява вторичния трус от всички глобални кризи", каза президентът.

От своя страна президентът Мило Джуканович заяви, че разширяването на ЕС е важно както за Европа, така и за Балканите. Най-голямата инвестиция на ЕС за мира и стабилността на Европа ще бъде интеграцията на Западните Балкани.

"Затова е важно нашие съседи да познават историята на региона, да познават и неговите дефицити и правилно да преценят какво е необходимо за неговото развитие. Не трябва да има вакуум в геополитиката", подчерта Джуканович.

По време на официалната си визита Румен Радев ще проведе срещи и с председателя на парламента Даниела Джурович, както и с министър-председателя Дритан Абазович.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ;'--
    Гатанка - що е то "еврепейски път"?! Като гледам българския "европейски път" - колония на сащ сме, тотално обедняхме заради този "европейски път", защото сащническият господар не желае да има умни и знаещи хора, а някакво население (роби), консуматори, затриха ни въоръжените сили, затриха ни въоръжението, принудиха част от населението да емигрира почти завинаги. И още, и още. Какво хубаво стана за българския народ от този "европейски път"?! Е, джендеризираха ни, всеки ден говорят как християнските ценности са архаични и е много по-добре да сме с "евроатлантически" ценности... А те са - хомосексуални такива, джендерски и България като народ да потъне, там сащ ни е натикал! След 1990 година всеки премиер и министър на външните работи се назначават от сащническия посланик... Ето го прочутия "европейски път" - път към пропастта на народите на Европа и обогатяване на сащническите корпорации!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари