Румънци придобиха един от водещите дентални дистрибутори в България

0
Миналата година румънската компания откри и нов логистичен център за 400 хил. евро в град Китила – на около 100 км северно от Русе – и започна да наема нови служители въпреки епидемичната ситуация
Миналата година румънската компания откри и нов логистичен център за 400 хил. евро в град Китила – на около 100 км северно от Русе – и започна да наема нови служители въпреки епидемичната ситуация Снимка: Дентатехника

Навлизането в България цели да превърне Dentotal в регионален лидер

Водещият румънски дистрибутор на дентални продукти Dentotal придобива една от най-големите български компании в тази сфера – „Дентатехника“. Споразумението подлежи на одобрение от съответните регулаторни органи в двете страни, уточнява Economic.bg. Със сделката Dentotal цели да се превърне в регионален лидер в нишата чрез консолидиране на пазарите в Румъния и България, като се възползва от взаимодействието на бизнес възможностите на двете фирми.

Цената на придобиването не се съобщава, но партньорът на компанията – централноевропейският фонд за частни капиталови инвестиции Abris Capital Partners – осигурява част от финансирането.

Дентатехника“ е основана през 1991 г. Към днешна дата тя има 31 служители, а оборудването включва 47 машини. Компанията доставя продукти до близо 3000 дентални клиники и лаборатории в страната.

Печалбата на компанията за пандемичната 2020 г. възлиза на близо 1 млн. лв., показва финансовият ѝ отчет. Резултатът обаче е с около 40% по-нисък от предходната година, когато имаше период на преустановяване на дейността дори на денталните работници. Приходите от продажби на стоки пък са малко над 7 млн. лв., докато година по-рано те възлизат на близо 11 млн. лв. По тази причина фирмата е кандидатствала и по държавната схема „60/40“, от която е получила около 100 хил. лв.

Докато пазарът на дентални продукти бе засегнат от пандемията, Dentotal от своя страна засили позициите си, фокусирайки се върху изграждането на вътрешна организация, надграждането на IT системи и инвестирането в съвременна логистика и продажбени функции. През лятото на миналата година компанията откри и нов логистичен център за 400 хил. евро в град Китила – на около 100 км северно от Русе – и започна да наема нови служители въпреки епидемичната ситуация.

От Abris посочват, че навлизането на българския пазар е обсъждана стъпка „от известно време“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари