Данаил Ковачев: Област Русе предоставя много добри възможности за правене на бизнес

0
Областният управител на Русе участва в прием във Варна, посветен на Националния празник на Германия
Областният управител на Русе участва в прием във Варна, посветен на Националния празник на Германия Снимка: Областна администрация - Русе

Областният управител на Русе участва в прием във Варна, посветен на Националния празник на Германия

По покана на почетния консул на Федерална република Германия във Варна Недялко Неделчев, областният управител на Русе Данаил Ковачев участва в официален прием, посветен на Националния празник на Германия - 3 октомври.

Събитието се състоя вчера вечерта в галерия „Графит“ и на него присъстваха дипломати, представители на бизнеса, администрацията, културните и обществените среди. Сред гостите на събитието беше и ръководителят на икономическия отдел на немското посолство в София Мориц Зайлер. Ковачев разговаря с него и представители на бизнеса относно възможностите за привличане на повече инвестиции в Русенско.

Областният управител представи подробности относно икономическия профил на региона и посочи, че област Русе предоставя много добри възможности за правене на бизнес. „Уверен съм, че сътрудничеството между двете страни на национално, регионално и местно ниво ще продължи да се развива и ще бъде приемано като еталон за двустранни отношения. Това сътрудничество е сред основните предпоставки за постигане на сигурен и устойчив икономически растеж, базиран на възможности за създаване на ефективни екосистеми, обединяващи наука, бизнес и институции“, каза Ковачев.

Припомняме, че Германия е сред основните външнотърговски партньори на страната ни. По данни на НСИ износът на България към Германия през 2022 г. се е увеличил с 29.1% спрямо предходната 2021-а и възлиза на малко над 13 млрд. лв. За същия период вносът също бележи ръст с 24.2% и се равнява на над 11.5 млрд. лв. Същевременно за първото полугодие на тази година износът на страната ни към Германия е малко над 6 млрд. лв.

Припомняме, че на 3 октомври 1990 г. влиза в сила Договорът за обединение на Германия, подписан на 31 август 1990 г. в Берлин от Федерална република Германия и Германската демократична република, съгласно който двете държави се обединяват в една държава под името Федерална република Германия.

Договорът е одобрен от парламентите на двете страни на 20 септември 1990 г. Денят на влизането в сила на договора се отбелязва като национален празник на страната - Ден на германското единство. Първоначалната идея е била националният празник, свързан с обединението на страната, да е на 9 ноември (в деня на падането на Берлинската стена), но след това е взето решение да не се обвързва с този момент,“ ... защото този ден се свързва с тъмен период в историята на Германия“. „Считам, че този ден е символ на непримиримостта към несправедливостта и разделението, на ясния и осъзнат демократичен подход в управлението и същевременно пример за споделените европейски ценности“, допълни още областният управител Данаил Ковачев.

На приема присъства и командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Русенец
    За какъв бизнес? Отровните производства да си ги държат при тях. Русе не може да поеме повече осмърдители, нищо, че 40нка проповядва "няма превишение на нормите".
  • 0
    1
    Ужас!
    Този неумит жалкар отиде и там да излага областта ни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари