Румъния забрани на Huawei да участва в 5G мрежите

1
Върховният съвет за национална отбрана отхвърли искането на китайския гигант
Върховният съвет за национална отбрана отхвърли искането на китайския гигант

Върховният съвет за национална отбрана отхвърли искането на китайския гигант

Румъния официално забрани на китайския гигант Хуавей (Huawei) да участва в 5G мрежите заради рискове за националната сигурност, съобщава новинарският сайт Хотнюз, позовавайки се на решение на премиера Марчел Чолаку.

Върховният съвет за национална отбрана отхвърли на 21 февруари 2024 година искането на китайската група за използване на нейно оборудване в 5G мрежите в Румъния. Това беше потвърдено и в решение на премиера Марчел Чолаку, публикувано днес в Официалния вестник на страната, предава БТА.

В решението се посочва, че "се отхвърля искането за получаване на разрешение за използване на оборудване за 5G инфраструктура, формулирано от компанията Хуавей, след оценки, извършени от отговорните институции в тази сфера от гледна точка на рисковете, заплахите и уязвимостите спрямо националната сигурност и отбраната на страната и във връзка със задълженията, поети от румънската държава в рамките на сътрудничеството в международните организации, от които Румъния е част, на ЕС и на двустранните стратегически партньорства".

Хотнюз напомня, че през лятото на 2021 година след меморандум за 5G технологиите, подписан със Съединените щати, Румъния прие закон за сигурността на 5G мрежите - нормативен акт, предназначен да ограничи рисковете за сигурността от страна на производителите на информационни технологии от Китай. Съгласно този закон оборудването и програмите на производител на 5G, който не получи одобрението на Върховния съвет за национална отбрана, не може да бъдат използвани в тези мрежи за определен срок от време.

През лятото на миналата година еврокомисарят за единния пазар Тиери Бретон отправи призив към страните от ЕС и телекомуникационните оператори да вземат мерки за възможно най-бързото изключване на китайското оборудване, по специално на Хуавей (Huawei) и Зет Ти И (ZTE), от 5G мрежите заради рискове за сигурността, отбелязва сайтът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари