Румъния ще използва самолети Ф-16 за въздушна полиция

0
Румънският министър на отбраната: Нуждата от въоръжаване е огромна, тъй като трябва да сменим почти всичко, което имаме
Румънският министър на отбраната: Нуждата от въоръжаване е огромна, тъй като трябва да сменим почти всичко, което имаме

Румънският министър на отбраната Габриел Леш заяви в интервю за Аджерпрес, че самолетите Ф-16 "Файтинг Фолкън", които Румъния купи от Португалия, ще започнат от утре мисии на въздушна полиция под национално командване.

Той говори за програмата за въоръжаване на армията с бойни самолети, като спомена, че необходимостта от изтребители е много по-голяма и че в момента Румъния се намира в първата фаза на този процес, предава БТА.

"Нашите програми за оборудване предвиждат и имат всички одобрения, включително от Върховния съвет за национална отбрана, за още един комплект от 48 самолета Ф-16, които трябва да влязат на въоръжение в румънската армия, защото тези 12 самолета, които имаме в момента (. . .), представляват само първата фаза", посочи министърът.

Той изтъкна, че "нашата необходимост от самолети е много по-голяма" и добави, че дискусиите за покупката им е в напреднала фаза и че за следващите пет самолета се преговаря отново с Португалия.

Леш напомни, че Румъния отделя 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана и че нормите на НАТО предвиждат най-малко 20 процента от тази сума да бъдат използвани за оборудване. "Нуждата от въоръжаване е огромна, тъй като трябва да сменим почти всичко, което имаме", подчерта министърът.

"Утре, 14 март, ще имаме оперативна готовност на националната служба за въздушна полиция Ф-16. Досега тази служба се извършваше със самолети МИГ, ако говорим за румънските военновъздушни сили. Бих искал да благодаря и на нашите партньори - Великобритания, Канада и САЩ, които ни помагаха през тези години със самолети за тази служба, дойдоха със своите самолети и извършваха въздушна полиция", заяви Леш.

Той уточни, че ескадрилата от самолети Ф-16 за въздушна полиция ще бъде първоначално под румънско командване, като предстои през следващите месеци да се извършва и под натовско командване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари