Румъния дава 2,5 млрд. евро за военна база до Черноморието

0
Базата трябва да побере румънския флот от изтребители F-16, както и изтребители F-35 в бъдеще
Базата трябва да побере румънския флот от изтребители F-16, както и изтребители F-35 в бъдеще

Румънското министерство на отбраната планира да възстанови военната база на Михаил Когалничану в близост до Черноморието според стандартите на НАТО и да увеличи капацитета си.

Разходите за този проект се изчисляват на 12 милиарда леи (над 2,5 милиарда евро) за период от 20 години и ще бъдат покрити от държавния бюджет, според доклади на Adevarul и Profit.ro въз основа на официални документи.

Базата трябва да побере румънския флот от изтребители F-16, както и изтребители F-35 в бъдеще. В него също ще бъдат настанени румънските и натовските войски.

Подробности за тази инвестиция изплуват, след като румънският премиер Виорика Данчила отиде на посещение в САЩ тази седмица. Президентът Клаус Йоханис също беше наскоро в САЩ, където имаше среща с президента Доналд Тръмп в Белия дом.

Проектът за модернизиране на базата на Михаил Когалничану включва разработване на сгради с обща площ от 30 хектара и платформи на обща стойност почти 300 хектара. Само сградите ще струват около 7,4 млрд. леи (1,57 млрд. Евро).

Съоръженията ще включват нова писта за военни планове, хангари и платформи за ремонт на самолети, капацитети за съхранение на гориво, огнище и административни сгради. Базата ще включва и мини-град за войските, който ще бъде разположен там, включително жилища за войници, клубове за офицери, супермаркет, две детски градини, две ясли, начално училище, два военни хотела и болница. Базата ще разполага и със спортна база със закрит басейн, зелени площи и детски площадки, според Adevarul.

Градът ще се захранва от фотоволтаичен парк или електроцентрала и ще има автономна водоснабдителна система. Базата ще бъде заобиколена от 76-километрова ограда.

Военните експерти изчисляват, че базата ще може да приеме до 8000 войници, може би дори 10 000 през пиковите моменти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари