Ротацията умря. Да живее ротацията!

0
Партийните централи замлъкнаха, а ултиматумът, поставен от лидера на ГЕРБ Борисов увисна във въздуха
Партийните централи замлъкнаха, а ултиматумът, поставен от лидера на ГЕРБ Борисов увисна във въздуха Снимка: Министерски съвет

Партийните централи замлъкнаха, а ултиматумът, поставен от лидера на ГЕРБ Борисов увисна във въздуха

Ротацията умря. Да живее ротацията! След извиване на ръце, публично отправени обиди и неспазени ултиматуми, седмицата на разглобяването завършва с … нови преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Държат се като зрели хора – преглъщат обидите, смачкват достойнството си, честта е за дуелите, не за политиката, и разговорите продължават, пише Емилия Милчева в коментар, публикуван в EURACTIV.

Денков и Габриел – гълъбите на мира

Докато партийните лидери на двете коалиции пазеха мълчание, първите сигнали за смекчаване на ситуацията и призиви за “разумни компромиси” дойдоха от договорените през май м.г. за ротация премиер и кандидат за премиер – Николай Денков (ПП) и Мария Габриел (ГЕРБ).

Техният синхрон в деветте месеца управление на кабинета беше видим и въпреки констатацията на Денков, че Габриел е направила “голяма политическа грешка”, внасяйки при президента несъгласуван с партньорите от ПП-ДБ състав на правителство, той призова за преговори. Направи го от Брюксел, където участваше в заседание на Европейския съвет, на което европейските лидери са изразили загриженост от политическата нестабилност в България.

Часове по-късно, в предаването “Панорама” на БНТ вчера и кандидатът за премиер на ГЕРБ и бивш еврокомисар Мария Габриел също апелира “да си дадем шанс и да се изслушаме в името на България”.

Като насърчение от европейските партньори да се възстановят опитите за редовно правителство може да се тълкува и споменаването на България в заключенията на срещата на 20-те от еврозоната, което се случва за първи път. “Приветстваме напредъка, постигнат от България по пътя ѝ към приемане на еврото, и насърчаваме продължаващите усилия за постигане на всички критерии за сближаване”, гласи посланието.

Отново на старта

Откъде обаче да започнат преговорите, прекъснати от ГЕРБ с искане за равнопоставеност чрез повече министри – и заплаха за предсрочни избори, ако не бъде удовлетворено. А впоследствие и взривени от постъпката на Мария Габриел, внесла папката с едностранно одобрения проектокабинет на “Дондуков” 2. И двете страни поставиха неизпълними на пръв поглед условия – ПП-ДБ не искат Габриел в правителството, ГЕРБ отхвърлят Асен Василев, задето нарече Габриел “най-новото и красиво лице на мафията в България”. Но след това партийните централи замлъкнаха, а ултиматумът, поставен от лидера на ГЕРБ Борисов увисна във въздуха.

Обидата и последвалото полуизвинение на Василев към жената Габриел може и да бъдат преглътнати, като се има предвид, че двете политически сили загърбиха дори ареста на Борисов, извършен при кабинета на “Продължаваме промяната” и премиера Кирил Петков. Известна е твърдостта, с която Асен Василев отстоява позициите си – той едва ли ще се извини. По БНТ самата Габриел избегна отговора на въпроса дали би взела Василев в екипа си, ако бъде избрана за премиер.

Рестартът на преговорите ще трябва да започне от самото начало – с чий мандат ще е правителството и кой да е министър-председател. Според договореното през май м.г. между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, акад. Денков ще бъде сменен от Мария Габриел, но към момента няма публична яснота това остава ли в сила. Тази седмица председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер в пост в социалните мрежи заяви, че ЕНП твърдо стои зад Габриел (която е и заместник-председател на ЕНП, б.а.) заради “неоправданите атаки” и призова за спазване на договореното по-рано. В ЕНП, освен ГЕРБ, е и “Демократи за силна България”, част от обединението “Демократична България” (ДБ). Най-голямата партия в ДБ – “Да, България”, също обяви курс за присъединяване към ЕНП.

Важните въпроси

Колко от министрите в оставка ще запазят постовете си и кои ще бъдат сменени – дали ГЕРБ ще получи и Министерството на енергетиката, за което настоява, и на отбраната, или ще отстъпи за МО? Кога и дали да се сменят шефовете на службите, каква да е технологията за избор на членове на регулатори, контролни органи и съдебна система? Въпроси, чието обсъждане отново започва – времето е осигурено. След като президентът издаде указа Народното събрание да гласува Габриел за премиер, тази точка така и не влиза в пленарна зала и това може да продължи за неопределено време, тъй като липсва срок, указан по закон. Затова и крайни срокове за финализиране партиите може и да не си поставят.

Ролята и мястото на ДПС не може да бъдат пренебрегнати. “Има 25 позиции (за органи, избирани от парламента, б.а.) с две трети мнозинство. Договорихме текст, който ни беше представен като предварително обявен между Кирил Петков и Делян Пеевски”, заяви Габриел по БНР. С мнозинство от ⅔ или 160 гласа се избират членове за Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет, Инспектората на съдебната система и антикорупционната комисия. Това са органите, където ГЕРБ и ДПС имат огромно влияние и ще се борят да го запазят и при предстоящите смени.

Тази седмица и самият Пеевски заяви, че текстът, касаещ тези регулатори, “лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Ние нямахме никаква претенция към него. Благодаря на моя приятел Кирил, че го потвърди”. “Моят приятел Кирил” дойде след коментара на Борисов журналистите да питат ПП за тяхната връзка с ДПС, вместо само да говорят за тази с ГЕРБ. Съпредседателят на ПП не е коментирал изявленията, но каква технология на издигане и одобрение на номинираните ще бъде възприета ще даде отговорите. Както и самите номинирани, разбира се.

В тази политическа нестабилност предсрочните избори не са вариант, който е напълно изключен. Но в контекста на сгъстяващото се напрежение в геополитически план и вътрешнопартийни съображения, ще са последният възможен.

Така че заявеното в декларациите на ПП-ДБ и на ГЕРБ: “Вие сте на ход!”, не е просто политически призив. Първите ходове вече са направени, те отново заиграха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари