Родната лютеница - пюре тъпкано с химикали

0
Нито вкусът, нито качеството й е като тази, която правеха нашите баби...
Нито вкусът, нито качеството й е като тази, която правеха нашите баби...

Както повечето неща и любимата ни българска лютеница не е като преди.

Нито вкусът, нито качеството й е като тази, която правеха нашите баби. Едно е обаче вкусът да не е така добър, съвсем друго е, лютеницата да бъде тъпкана с какви ли не боклуци. А тази, която ядем в момента, е точно такава, съобщава nbox.bg.

Оказва се, че дори домашно приготвеното мазило съдържа опасни вещества. Причината е в съдовете, в които се вари лютеницата, разкриват експерти. Голяма част от тенджерите и тиганите, които се продават у нас в последните години, са китайски. Те са направени от некачествени материали, които изпускат вредни вещества в храната.

Приготвената зимнина в калайдисани или гледжосани съдове съдържа стократно повече олово от допустимото. Чрез този тип повърхност оловото влиза директно в продуктите, а то е силно токсично. Редовното поглъщане на олово може да причини куп здравословни проблеми и дори силно отравяне, водещо до смърт. То действа токсично върху централната нервна система, а при децата уврежда интелектуалното и емоционалното развитие.

Важни за цялата вреда на лютеницата, разбира се, са и зеленчуците, голяма част от които са вносни, пръскани с всякакви пестициди и химикали.

При купешките лютеници нещата са още по-ужасяващи. Според експерти масово производителите ползват евтини китайски пюрета за направата на родното мазило. Това са пюрета, направени от какви ли не боклуци, като в тях няма дори спомен от домати.

Наред с тези боклуци, сместа за бурканите се тъпче и с мононатриев глутамат. Опасната добавка е често срещана в лютениците и другите консервирани храни, защото с нея се удължава срокът на годност, а цветът става ярък и привлекателен. Мононатриевият глутамат, известен като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно, алармират експерти по храните. Според тях хората, които прекаляват с консумацията на глутамат, страдат от главоболие, ускорено сърцебиене, а понякога се разболяват и от болестта на Алцхаймер.

Източник: nbox.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари