Родители ще имат право на болничен при върнато дете от училище

0
Депутатите приеха законопроекта на първо четене по време на парламентарната здравна комисия
Депутатите приеха законопроекта на първо четене по време на парламентарната здравна комисия Снимка: БГНЕС

Макар че промените бяха одобрени, те срещнаха и забележките на част от депутатите

Право на болнични ще имат родителите на деца до 12 години, които са върнати от училище и са поставени под карантина. Това предвиждат промени в 3 закона - Закона за здравето, Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Със 17 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се" депутатите приеха законопроекта на първо четене по време на парламентарната здравна комисия, предаде 24 ЧАСА.

До момента право на болнични имат само родителите на деца, които са върнати от детска градина или ясли. За майките и бащите на по-големите до 14 години здравното министерство предложи компенсация вместо отпуск.

Законопроекта бе подкрепен от здравното министерство, министерството на труда и социалната политика и от Национално осигурителния институт.

Макар че промените бяха одобрени, те срещнаха и забележки от страна на депутатите.

"Няма да стигнем до употребата на законопроекта, няма до стигнем до реализацията му", заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. По думите му случилото се за две години няма да се върне назад.

"Всички балони, които се надуваха, се спукаха, видяха се данните, какви са причините за смъртността, много неща се изясниха", добави още Михайлов.

"Никъде не споменаваме от каква болест, може да не е COVID, но морбили или маймунски болести може да бъде карантинирано детето", оспори го председателят на здравната комисия доц. Атон Тонев.

Депутатите от ДПС пък заявиха, че ще кажат всички забележки в парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари