Депутатите отхвърлиха законопроекта за по-високи помощи при раждане на второ дете

0
Десет минимални работни заплати или помощ от 5600 лева за тази година предложиха от БСП
Десет минимални работни заплати или помощ от 5600 лева за тази година предложиха от БСП Снимка: ThinkStock/Getty Images

Социалната комисия отхвърли законопроекта на БСП, с който се предлагат многократно по-високи помощи при раждане на второ и трето дете, но само за осигурени майки, както и даване на помощта за първокласници на децата във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Предложените промени не получиха подкрепата на нито една държавна институция, а от социалните партньори единствено КТ "Подкрепа" се обявиха за едната мярка - разширяване на подпомагането за подготвяне на децата за училище и за подготвителна група.

Десет минимални работни заплати или помощ от 5600 лева за тази година предлагат от БСП при раждане на второ и трето дете, но при условие че майката е внасяла осигуровки поне за 24 месеца назад. Целта на мярката е насърчаване на отговорното родителство, обясни един от вносителите на законопроекта, депутатът Надя Клисурска, предаде Дарик.

Искаме да подкрепим онези семейства, които работят, внасят в осигурителната система, които има принос в осигурителната система с продължителност 24 месеца“, каза Клисурска.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов припомни, че има разлика между семейното подпомагане и използването на осигурителни права от майките в замяна на техните осигуровки. При помощта за раждане няма подоходен критерий и няма изискване за осигурителен принос, допълни той.

„Вие какво предлагате сега? Да има осигурителен принос. Срещу осигурителния принос стоят осигурителни права. Искаме да подпомогнем най-бедните и в същия момент казваме, че трябва да имат осигурителен принос. Затова си има осигурителна система, да се грижи за това“, каза Адемов.

Другото предложение на БСП - помощта от 250 лева за първокласници да се дава и на семействата с деца във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, също срещна съпротива от страна на депутати и представители на държавните институции. Единствено Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" се обяви за него:

Смятаме, че такава помощ трябва да има и за предучилищното образование, а първа стъпка трябва да е отпадане на таксата за посещаване на детски градини за предучилищно образование“.

По време на дискусията от образователното министерство посочиха, че най-големият дял на отпадащи ученици е при децата в прогимназиалния етап, а не в началния.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари