РИК получи първи жалби

0
Според жалбоподателя е упражняван натиск на работещите по линия на „Социално подпомагане“
Според жалбоподателя е упражняван натиск на работещите по линия на „Социално подпомагане“

Две жалби за предизборна агитация обяви за неоснователни Районната избирателна комисия в Разград на заседанието си вчера вечерта.

И двете са подадени от предизборния щаб на ДПС, предаде Дарик Нюз.

Според едната заместник-кметът на Исперих Айджан Бейтула чрез подчинената си служителка от общинската структура „Чистота“ Зейнеб Тефик са упражнявали натиск на работещите по линия на „Социално подпомагане“, че ако не гласуват с бюлетина №17 ще им бъдат спрени социалните помощи и детските надбавки. След разговор с 9 служителки от „Чистота“ и със Зейнеб Тефик представител на РИК установил, че по време на трудовата им дейност не е извършвана предизборна агитация.

Според другата жалба в две села в областта – исперихското Йонково и лознишкото Веселина – са раздавани с цел предизборна агитация религиозни материали, символи и предмети, върху тях било посочено числото 17 като номер на кандидат-президентска двойка. По жалбата е приложен и снимков материал. Според решението на РИК проверка е извършена само в село Йонково, наречено в документа Голямо Йонково. Там информацията за предизборна агитация не е потвърдена. В решението си РИК коментира и приложения снимков материал, като уточнява, че числото 17 не може да се свърже с избор на агитация, „тъй като не е придружено със знак, призив или друго подобно навеждащо подкрепа за кандидат, партия, коалиция или ИК, регистрирани за участие в президентските избори.“. Освен това не можело да бъде установено къде е направена снимката, на която се освен религиозните предмети се виждал и народен представител от действащото Народно събрание, който не е кандидат за президент – мотивира още РИК решението си.

Това са първите жалби, подадени през цялата предизборна кампания в Разградско. Според РИК-Разград и двете са неоснователни.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари