Ричард Алибегов: Имаме право на граждански протест! Оставят ни на улицата без една стотинка

0
Заведенията няма да затворят след 23 часа, закани се той
Заведенията няма да затворят след 23 часа, закани се той Видео: NOVA

Протести на бизнеса ще има днес в Русе, Добрич и Хасково

Протестите на засегнатите от мерките бизнеси се разрастват. В първия ден от новите рестрикции ресторантьори, служители в заведения, но и хора от други браншове излизат по улиците на няколко града в страната. А недоволството си ще изразят под общия лозунг „Свобода за бизнеса“.

Ще изразим нашето недоволство с граждански протест. Заведенията няма да затворят след 23 часа. Това ни дава законът като право, това и ще направим. Ние не стоим срещу здравните мерки, но те трябва да вървят заедно с икономически мерки. Хората недоволстват затова, че от днес хиляди хора ще останат на улицата без една стотинка”, обясни пред камерата на NOVA Ричард Алибегов.

„Нашият, а и всички бизнеси, апелират и трябва да бъдат чути от властта. Разбираме сериозността на проблема, разбираме здравната криза, пред която е изправено обществото. Поставихме въпроса икономическите мерки да съпътстват и да предхождат здравните мерки. Досега обаче чувахме едни обещания, нямаме реална договореност. А бизнесът е нещо, което изисква предвидимост. Собствениците и персоналът са притеснени. Ние не сме наясно какви обезщетения ще има. Мерките се трансформираха и станаха почти неизползваеми. Несигурността в кадрите и изключително голяма – има страхотен отлив на хора”, добави Атанас Димитров от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Нашият бизнес пострада достатъчно през първите вълни на пандемията. Държавата направи всичко, за да не достигне до нас каквато и да е помощ. Особеното при нас е, че работниците не са работници по трудови правоотношения. Тоест за тях са недостъпни всякакви мерки от рода на 60/40 и така нататък. За нас беше недостъпна дори помощта SURE на Европейската комисия. Нашият бизнес е пряко свързан с ресторантьорския и хотелиерския бизнес”, каза Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

Ние не сме затворен бизнес, но генерираме най-много разходи, защото не можем да получим подпомагане. Няма кого да превозваме, но разходите си вървят, защото нито една община не намали курсовете, държавата не е планирала никакви мерки. През последния локдаун имахме страшно много загуби, предвиждаме, че това отново ще се случи”, смята Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

По принцип работим петък и събота, но сега всички колеги с нощни заведения ще работим днес, утре, защото се доказа, че в нощните заведения проблем няма. Освен всичко останало, няма нито една стотинка, предвидена за компенсации, няма мерки”, коментира собственикът на нощно заведение Евгени Зумпалов.

В Русе и Добрич протестиращите ще блокират възлови кръстовища и булеварди, а докато изразяват недоволството си – заведенията им няма да посрещат клиенти. На бунт срещу мерките излизат и в Хасково. А в следващите дни се планира по-мащабен протест по улиците на София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари