Рибари уловиха "плаващо злато"

0
Трима рибари с късмет уловиха в морето гигантско парче амбра, оценено почти на 3 милиона долара / Снимката е илюстративна
Трима рибари с късмет уловиха в морето гигантско парче амбра, оценено почти на 3 милиона долара / Снимката е илюстративна Снимка: Lamre.By

Трима рибари с късмет уловиха в морето гигантско парче амбра, оценено почти на 3 милиона долара.

Единият от рибарите разказа, че цял живот се е надявал на подобен късмет. След като видели амбрата на повърхността, те я изтеглили с въже. Това съобщи изданието Сайънс алърт, цитирано от БТА.

Рибарите вече са получили oферта от саудитски търговец да купи амбрата за 13 500 омански риала на килограм, или общо 1 милион риала (около 2,8 милиона щатски долара). Те обаче най-вероятно ще продадат съкровището си на търг на по-добра цена.

Този материал е много ценен, защото удължава трайността на ароматите, а е рядък. Образува се в червата на кашалотите и затова често го наричат "повръщано от кит".

След това амбрата плува по океанската повърхност и оттам идва другото ѝ име - "плаващо злато". В повечето случаи обаче я намират късметлии, когато бъде изхвърлена на брега.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари